Omenjene je tožilstvu ovadila komisija za preprečevanje korupcije, ko jo je še vodil Drago Kos. "Policije nam nikakor ni uspelo prepričati, da je zadeva vredna njihove pozornosti, sploh v delu, ki se nanaša na sume, povezane z ljudmi na kmetijskem ministrstvu. Ti so zdaj oprani krivde, v postopku tožilstva pa ostajajo bolj stranski akterji zgodbe, ki niso neposredno odločali o vračanju psov," je kritičen.

Glavni akterji na MKGP oprani krivde

Kos nadaljuje: "Vsem je ves čas jasno, da bi morala biti nevarna bulmastifa usmrčena, zanimivo pa je, da so tisti, ki so odločali o njuni vrnitvi Baričeviču, oprani vsakršne krivde. Komisija za preprečevanje korupcije je v redko katero zadevo vložila toliko časa in truda kot ravno v to. Ovadili smo osem oseb, koga je ovadila policija, ne vemo, vemo pa, da niso ugotovili ničesar uporabnega. Vemo tudi to, da je vlada na našo pobudo spremenila zakon o državnem pravobranilstvu, ki za to, da zastopa javni interes, ne potrebuje več soglasja organa, proti kateremu je sprožen postopek."

Spomnimo, državno pravobranilstvo je v zadevi bulmastifi ocenilo, da sta psa zaradi številnih napadov na ljudi in na druge živali prenevarna, da bi lahko še kdaj bivala v krdelu pri lastniku Saši Baričeviču, in odločilo, da morata nazaj v zavetišče. A sta kljub temu ostala pri vplivnem zdravniku (dokler ga nista 2. februarja letos do smrti oklala), saj bi moralo državno pravobranilstvo po mnenju vlade in vrhovnega sodišča za zastopanje javnega interesa v tej zgodbi pridobiti soglasje vlade oziroma kmetijskega ministrstva, ki pa je nevarna psa protizakonito - kot se je izkazalo kasneje - vrnilo lastniku.

Sumljiva raztelesba psov?

Po naših informacijah je policija v zadevi bulmastifi tožilstvu podala eno samo kazensko ovadbo, in to proti direktorici veterinarske uprave Vidi Čadonič Špelič, a jo je tožilstvo zavrglo. Čadonič-Špeličeva je za to, da je bila kazensko ovadena, izvedela minulo soboto, ko jo je tožilstvo obvestilo, da je ovadbo zavrglo. "Nad tem, da sem bila kazensko ovadena, sem bila presenečena, saj je vsem znano, da smo si na veterinarski upravi ves čas prizadevali za usmrtitev psov, ne za njihovo vrnitev lastniku. Navsezadnje je Saša Baričevič zahteval mojo izločitev iz postopka odločanja o bulmastifih, ker da sem pristranska, moje ravnanje pa usmerjeno samo v to, da bi psa Joy in Atlasa usmrtili," nam je včeraj pojasnila direktorica veterinarske uprave. In dodala: "Sklep tožilstva, da ovadbi proti meni ovrže, je zato logičen in pričakovan. Osebno pa zelo obžalujem kasnejšo tragedijo dr. Baričeviča, ki se ne bi zgodila, če bi bile odločbe veterinarskega inšpektorja, da ju je treba usmrtiti, upoštevane."

Je to, da naj bi policija kazensko ovadila le direktorico veterinarske uprave Vido Čadonič Špelič, povezano z vztrajanjem nekaterih veterinarjev, da se nedvoumno ugotovi, ali so bili Baričevičevi psi (poleg Atlasa in Joy je imel doma še enega bulmastifa, Atosa) spolno zlorabljani - tudi tik pred tragedijo? Kot je znano, so preiskavo o tem opravili v nacionalnem veterinarskem inštitutu (NVI), vendar suma, da so bile živali zlorabljene, niso mogli ne potrditi ne ovreči, čeprav so zatrjevali, da bodo to lahko nedvoumno dokazali. V zvezi s tem je pomenljiv tudi intervju z veterinarjem Slavkom Švendo, objavljen v novembrski številki glasila Veterinarske zbornice, ki med drugim pravi: "Koliko časa bo minilo, da bodo na NVI znali lege artis opraviti sekcijo mrtvih psov in lege artis napisati zapisnik?"

Senica: A ni dobro, da sem ostal ravno jaz?

Največ zaslug za to, da je Saša Baričevič dobil nevarna psa nazaj, je imel njegov osebni prijatelj in odvetnik Miro Senica, sicer življenjski sopotnik ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal in eden od treh osumljenih v aferi bulmastifi, ki jih ima tožilstvo Barbare Brezigar še vedno na muhi. "A ni dobro, da sem ostal ravno jaz?" se je začudil včeraj, več nam ni hotel povedati. "Nič ne bom komentiral," je bil kratek.

Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani Mira Senico obravnava zaradi suma storitve kaznivega dejanja krive ovadbe zoper veterinarskega inšpektorja Uroša Andrenška napisal tri odločbe, da je treba nevarne pse usmrtiti. Takole je Senica pred časom dejal v pogovoru za Dnevnikov Objektiv: "Jaz sem odvetnik in svoje delo sem opravil dobro. Ponosen sem, da smo tiste pse dobili nazaj. Res smo predlagali izločitev Čadonič-Špeličeve in res smo kazensko ovadili inšpektorja. Ampak to so bili vse procesni manevri in vse je v okviru odvetniške etike. Grožnja s kazensko ovadbo je izrecno dopuščena metoda dela."