Marsikoga bo nemara presenetilo, da so se "zlati fantje" zbrali skupaj prvič po 40 letih. No, "vsi na broju" vendarle niso bili, saj se je - poleg pokojnih Krešimirja Ćosića in Trajka Rajkovića - iz zdravstvenih razlogov snidenju odpovedal Ljubodrag Simonović, zaradi obveznosti pa sta manjkala tudi Vinko Jelovac (z nekdanjimi reprezentančnimi kolegi se je sestal dan pred tem v Ljubljani) in Dragan Kapičić.

"Zlati fantje" kapetana ne ubogajo več

"Opravičujem se, ker smo malo zamudili. Fantje me ne ubogajo več kot nekoč," je dobro razpoložen in še vedno v vlogi kapetana naznanil Ivo Daneu, potem ko je prvi stopil iz posebnega avtobusa z napisom "šampioni", ki je pripeljal iz Ljubljane. "Noč je bila dolga, zato smo malce dlje spali. Preden smo krenili, smo si ogledali še Halo Tivoli - kraj našega zgodovinskega dogodka," je nadaljeval Daneu in se zahvalil Miranu Franku, alfi in omegi Športnega društva Sonček, ki je organiziralo zgodovinski dogodek.

V posebno torto v obliki igrišča, na kateri so bili tudi koši z igralci vred, je zarezal legendarni trener Ranko Žeravica, ki je za to priložnost priletel iz Španije, in vidno ganjen povedal: "Hvala, Slovenci, ker ste to organizirali. Hvala, ker se spominjate nečesa, kar smo počeli v naši mladosti. Takšnega sprejema nismo pričakovali. S tem, ko ste nas zbrali po 40 letih, ste nas res lepo nagradili. Upam, da se bomo na tem mestu sešli tudi ob 50. obletnici zgodovinskega uspeha."

Nekdanje ase je oblegalo staro in mlado, med njimi pa je bil tudi Igor Juretič iz Stare Gore pri Novi Gorici. "Bil sem na vseh tekmah, tudi na finalu. Takrat sem imel 19 let. S prijatelji iz tehniškega šolskega centra in trgovske šole v Novi Gorici smo prišli na idejo za napis 'Luna vaša, zlata naša'. Neverjetne tekme z ZDA se še zdaj spomnim, kot bi bila včeraj," je ob vnovičnem srečanju z idoli iz mladosti pripovedoval eden izmed avtorjev znamenitega napisa, ki je Američanom že od samega začetka prvenstva v Ljubljani dajal vedeti, da ne morejo hkrati osvojiti Meseca in zlate košarkarske medalje.

Imeli so več sprejemov kot pred 40 leti

Po prisrčnem sprejemu in druženju z navdušeno množico na osrednjem solkanskem trgu, kjer so fotografije in podpisi za osebne zbirke padali kot za stavo, so se prvaki premaknili v muzej Slovenskega okteta, kjer jih je gostila znana pevska družina Čadež. Ko je "sveti" Nikola Plećaš, nekdanji motor Lokomotive, predhodnice današnje Cibone, na steni v kleti, kjer so jih Čadeževi poleg pesmi pogostili še z domačimi dobrotami, kapljico rujnega in žganjem, ugledal star šolski zemljevid Jugoslavije, se je začudil: "Kaj pa je to na steni?" "Slovenija v malem," mu je odvrnil Danilo Čadež in taista stena je začela pokati od glasnega krohota, ki se je razlezel na celotno delegacijo.

Dobrovoljne reprezentante je "šampionski avtobus" odpeljali naprej v Goriška brda, le najbolj razposajenega trenerja Žeravico, ki se je "pritoževal", da imajo celo več sprejemov kot pred 40 leti v Ljubljani, je v svojem mercedesu posebej prevažal nekdanji košarkarski as Boris Kristančič, ki je na zmagovitem svetovnem prvenstvu v Ljubljani opravljal funkcijo generalnega sekretarja organizacijskega komiteja.

Po hitrem ogledu "slovenske Toskane" jih je na gradu Dobrovo ob briški godbi na pihala sprejel še župan in košarkarski navdušenec Franc Mužič ter jih zasluženo predal kletarjem dobrovske kleti. Ob okušanju vin, ki bodo šele prišla na trg, so se še dodatno razvezali jeziki, tako da smo od starost jugoslovanske košarke slišali tisoč in eno zgodbico.

Slavnić ga je biksal v luksuznem hotelu

Med drugim tudi, kako so jo na nekih pripravah zagodli Krešimirju Ćosiću. V posebne kapsule, nekakšne minerale, ki jih je moral jesti zaradi slabih kosti, so mu natrosili poper. Ćosić jih je popoprane tri dni jedel na prazen želodec… "Mislim, da sva mu jo ušpičila z Ratom Tvrdićem," se je kot dežurni krivec javil Borut Bassin, ki je bil tedaj tudi na pripravah z reprezentanco, a se na koncu vanjo ni uvrstil.

"Pred prvenstvom, ko smo bili na pripravah v Bad Kleinkirchheimu, je bil z nami tudi Zoran Slavnić. V starem, luksuznem hotelu, kjer so pred nami sedele grofice in baronice, je Slavnić pri večerji iz kruha delal kroglice in jih frcal naokoli. Zato ga Ranko ni vzel v ekipo," je Daneu obelodanil, kako si je popularni "Moka" Slavnić zapravil mesto med ducatom tistih, ki so kasneje osvojili prvo jugoslovansko zlato medaljo na svetovnih prvenstvih.

Dobrovski kletarji so nato prvake predali v roke izkušenemu vinarju Stojanu Ščurku, kjer so Damir Šolman, Rato Tvrdić, Dragutin Čermak (v Slovenijo je priletel iz Amerike) in prej omenjeni člani zlate generacije kramljali še pozno v noč.

Boša Tanjević končno spoznal Mira Cerarja

Naslednji dan sta se na osrednji prireditvi za Vikov memorial (v spomin na prezgodaj preminulega novogoriškega košarkarskega zanesenjaka Viktorja Humarja - Vika) "zlatim fantom" pridružila še Aljoša Žorga in Petar Skansi. Prišla sta tudi legendarna trenerja Bogdan Tanjević - Boša in Slobodan Subotić - Piksi, ki sta prevzela vodenje ekip najboljših mladih košarkarjev, ki so se udeležili letošnjih Sončkovih dni.

Malo pred koncem tekme mladih košarkarskih upov pa je v nabito polni osrednji novogoriški dvorani završalo. Ob videopredvajanju dveh prostih metov Nikole Plećaša v legendarni tekmi proti ZDA - enega je zgrešil, enega zadel -, se je na tribunah začelo slavje, kot da se je čas zavrtel za 40 let nazaj. Na poziv kapetana Daneua je ob gromkem aplavzu prišla na parket celotna ekipa. Medtem ko so starejši podoživljali Ljubljano iz leta 1970, so jo mladi prvič doživeli.

Energični Bogdan Tanjević, ki je na minulem svetovnem košarkarskem prvenstvu kljub bolezni sedel na klop turške reprezentance in jo pripeljal do naslova svetovnih podprvakov, je dejal, da je dogajanje na Sončkovem dnevu za Guinnessovo knjigo rekordov. "Toliko mladih zbrati na enem mestu je zares fenomenalno. Poleg tega, da je stkalo nove vezi več kot 1000 mladih športnikov iz različnih držav, tkemo nove vezi tudi starejši. Neizmerno sem vesel, da sem se prvič v življenju srečal z Mirom Cerarjem, ki sem ga doslej občudoval le po televiziji. Zame je najboljši športnik vseh časov na območju bivše Jugoslavije."