99. tekme in 20. mesta v soboto na deset kilometrov klasično se zagotovo ne bo rada, če sploh, spominjala. »Če bi me poklicali v soboto, se z vami ne bi pogovarjala. Le jokala bi,« je emocije, ki so jo črvičile v soboto, včeraj opisala Petra. »Vsa čast ekipi, da me je spravila na zeleno vejo. V soboto v tistih raz merah nisem znala teči, po enem ki lometru sem razmišljala o odstopu. A nikoli nisem odstopila brez posebnega razloga, zato sem se sama s sabo borila na 300 obratov. Zares groza. Prav zaradi tega sem vložila ogromno energije v dobre kvalifikacije sprinta,« je Petra go stobesedno opisovala okoliščine, ki so pomembno vplivale tudi na nedeljski razplet.

V kvalifikacijah je dosegla drugi čas za nepremagljivo Marit Bjoergen, za katero je zaostala le sedem desetink. »To je bilo pozitivno presenečenje,« je priznala. Svoje k optimizmu v ekipi sta dodali tudi Vesna Fabjan s petim in Katja Višnar z enajstim časom. Le Alen ka Čebašek je za dobri dve sekundi zaostala za izločilnimi boji. Slovenke se v četrtfinalu niso srečale. Višnarjeva je v skupini z Bjoergnovo osvojila četrto mesto, Fabjanova tudi le tretje mesto v drugi skupini, potem ko nista izbrali najboljše taktike na spremenjeni pro gi.

Prav to je bil pomemben faktor. Na mesto dolgega kroga s strmim klancem na koncu in manj tehnično zahtevnim spustom v ciljno ravnino, ki je favo riziral kondicijsko močne za dve zmagi Petre Majdič decembra 2008 in 2009, so se organizatorji odločili za dva kroga. To je zahtevalo več spretnosti v ovinkih, izkoriščenje zavetrja in boljši finiš v ciljni ravnini. Prav zaradi slabih izku šenj Višnarjeve in tudi velemojstrice taktike Fabjanove, ki sta se sprijaznili s 14. oziroma 17. mestom, se je Petra odločila za obratno taktiko. Vodila je celotni četrtfinalni tek, a sta ji v za ključku izza hrbta švignili Finki Mu ranenova in Sarasoja. Rešila se je kot srečna poraženka z odličnim časom, enako je bilo v polfinalu.

Z Bjoergnovo, Follisovo in Jacobse novo se je selila tudi v finale, kjer sta se pridružili Randallova in Kowalczykova. Petra Majdič je vodila krog in četrt, potem pa dovolila, da so jo pred ključ nim strmim klancem prehitele. »Tisti trenutek sem se malce prestrašila, da takega ritma ne bom vzdržala in da me bodo premagale vrh klanca. Zavestno sem omilila ritem, da bi skočila za dru go, tretje mesto v koloni, a so me prehi tele z obeh strani. Napaka. Potem sem reševala, kar sem lahko. Če zmaguješ v nizu, telo reagira malo drugače. Van couver prihaja za mano. To spoznavam šele sedaj,« je dodala Majdičeva.
Za edini preobrat je poskrbela tek movalna žirija, ki je Justyni Kowalczyk zaradi nedovoljene menjave prog v ci ljni ravnini odvzela tretje mesto. Marit Bjoergen je bila neustavljiva že na de veti tekmi zapored. Zmaga v sprintu je bila zgodovinska, saj je s 45 zmagami ujela legendarno Jeleno Vaelbe.