Ideja in podjetni duh izumitelja sistema, elektrotehnika Hineta Alexa Vrtačnika, sta takoj okužila enako prodornega podjetnika po duši, mag. ekonomije Aljošo Huberja, in kocka je padla - letos sta združila moči v podjetju, ki s svojo inovativno rešitvijo ter poslovnim modelom že veselo osvaja svet.

Vrtačnik je s svojo inovacijo odločen pohod na trg začel že pred petimi leti, ko je dobil zamisel o bolj trpežnih, močnejših, kvalitetnejših in predvsem prilagojenih svetilkah za industrijske obrate, ki bi hkrati zmanjšale porabo energije ter posledično stroške. Uspešno se je lotil inoviranja oziroma izboljšave že obstoječih svetilk ter leta 2008 od Gospodarske zbornice Slovenije prejel srebrno priznanje za inovacijo leta, sledilo je zlato priznanje za inteligentni senzorski sistem v sodelovanju s strokovnim partnerjem, bronasto priznanje pa je prišlo tudi iz Društva vzdrževalcev Slovenije.

Hkrati je Vrtačnik hitro ugotovil, da prav noben od že obstoječih ponudnikov sistemov razsvetljave za industrijo ne upošteva razlik med naročniki in njihovih potreb ter da so si vsi med seboj konkurenčni zgolj po cenah. Zato je zasnoval drugačen poslovni model, ki pa sta ga v zmagovalno formulo spravila skupaj s Huberjem.

Vse se je začelo... v Papui Novi Gvineji

Vrtačnik, tudi dolgoletni partner v Klubu popotnikov Šeruga, je na enem od lanskih potovanj po Indoneziji v svoji skupini spoznal danes 38-letnega mag. ekonomije Aljošo Huberja. Ta je bil po 12 letih uspešnega dela v Pošti Slovenija, nazadnje kot direktor razvoja storitev, željan novih izzivov. "Že v Pošti Slovenije sem se ves čas obnašal kot podjetnik in raziskoval, kaj bi se dalo še izboljšati in kaj bi trgu lahko novega ponudili.

A ker je to zelo velik sistem, je treba vložiti tudi veliko časa in energije za to, da se spremembe sploh poznajo. Malo podjetje pa je glede tega kot gliser v primerjavi s tankerjem - lahko se obrne precej hitreje," namigne na razlog, zakaj ga je - poleg tudi siceršnjega zanimanja za okolju prijazno in poslovno obetavno rešitev - zamikal izziv vstopa v novi posel z Vrtačnikom.

Bogatih izkušenj ni manjkalo niti danes 44-letnemu Vrtačniku, ki se je pred svojimi svetilkami ukvarjal že z vsem mogočim, od gostinstva, turizma, delnic do varovanja, nepremičnin, tekstila... "Ko včasih komu povem, s čim vse sem se že ukvarjal, me ta vpraša: Pa dobro, koliko si pa ti sploh star? Ali pa si gotovo misli, da nakladam..." v smehu pove Hine, ki je dvakrat celo tudi že popolnoma bankrotiral.

"Obakrat je bil to zdravi bankrot, brez dolgov. Pomembno je, da posle zapreš korektno, in če se imaš v najtežjih trenutkih na koga opreti, na družino in prijatelje, česar meni res ne manjka, te nima biti česa strah," verjame in prizna, da s stresom na splošno nima težav. Utrdile so ga tako poslovne kot potovalne izkušnje, trpežen pa je tudi že po naravi.

Inovativen poslovni model

Skrivnost uspeha podjetja Svetloba, ki ima med svojimi referenčnimi strankami že tudi imena, kot so Toyota Peugeut Citroën Automobile, Henkel, Geberit in Fructal, če jih naštejemo samo nekaj, je torej poleg inovativnega svetlobnega sistema tudi poslovni model. "Ubrala sva dvosmerni pristop: poleg tehničnega tudi ekonomskega, saj podjetja s tovrstnimi varčnimi sistemi seveda mnogo prihranijo, so pa tudi okolju bolj prijazna. Iz ponudnika svetilk smo se tako prelevili v ponudnika razsvetljave oziroma izboljšanja razsvetljave na delovnem mestu - z ustvarjanjem prihrankov. Model poteka v petih korakih - od brezplačne analize prek načrtovanja, pomoči pri pridobivanju sredstev oziroma nične investicije do montaže sistema in vzdrževanja, v vsem tem pa je ogromno našega lastnega znanja," model na kratko opiše Huber.

Vrtačnik pa poudarja, da hkrati orjejo ledino tudi na področju energetskega menedžmenta: "Ta aspekt je namreč povsem nova zadeva. Univerza je energetski menedžment kot program šele dobro uvedla, zato se zavedamo, da na drugi strani sploh še nimamo 'pravih' sogovornikov. Smo na neki način naprednejši in tudi to je del nabora orodij našega pristopa k stranki, ki nas ločuje od drugih. Na podlagi tega se hkrati že premikamo v smer energetskega svetovanja, v končni fazi pa v razred podjetij, ki strankam zagotavljajo denar."

Poleg omenjenih orodij je Svetlobo v krizi reševala tudi vitkost podjetja, kar je še ena njihova prednost, in v nasprotju z mnogimi domačimi podjetji storitve za svoje potrebe veliko najemajo zunaj podjetja (outsourcing). V tem vidijo čudovite priložnosti za sinergijo slovenskega gospodarstva s svetovnim gospodarstvom in upajo, da bo zavedanje glede tega v Sloveniji čim prej zraslo. "Naša država je ves svet, ne samo Slovenija," še dodajata nasmejana Vrtačnik in Huber.