Ponedeljek, 13. decembra

V Cankarjevem domu bo potekala okrogla miza z naslovom 20 let plebiscita: Ali smo se za to borili. Sodelovali bodo dr. Spomenka Hribar, Lojze Peterle, dr. Dragan Petrovec, dr. Peter Stanković in dr. Jože P. Damijan. Okroglo mizo bo povezovala Dnevnikova novinarka Ranka Ivelja.

Po seji odbora DZ za finance bo bolj jasno, ali bo tudi novela zakona o dohodnini, s katero vlada vpeljuje realno obdavčenje kmetijskih subvencij in približno tri tisoč največjim kmetijam nalaga poenostavljeno vodenje poslovnih knjig, doživela usodo novele pravosodnega ministra Zalarja o zemljiški knjigi, ki pri ponovnem odločanju v državnem zboru zaradi veta državnega sveta ni bila potrjena.

Poslanci madžarskega parlamenta bodo po pričakovanjih glasovali o reformi pokojninskega sistema.

Iztekel se bo mandat nemške vojske za podporo Natovim silam ISAF v Afganistanu.

Torek, 14. decembra

V Londonu se bo nadaljevalo zaslišanje ustanovitelja organizacije Wikileaks Juliana Assangea, ki so ga britanske oblasti aretirale na podlagi evropskega pripornega naloga.

Začenja se letošnje zadnje redno zasedanje državnega parlamenta. Poleg omenjenega ponovnega odločanja o spremenjeni obdavčitvi kmetov bo glavna pozornost usmerjena na dokončno odločitev o novem pokojninskem zakonu.

Minister Ivan Svetlik je že napovedal, da bo poskušal prepričati koalicijske poslance, da bi iz zakona črtali v drugi obravnavi sprejeto določilo, da se čas služenja vojaškega roka šteje v pokojninsko dobo. Na dnevnem redu so tudi druga branja štirih prometnih zakonov. Ker so skoraj vsa sporna določila razčistili že v odboru za promet - tako na primer za odrasle kolesarje v mestu čelada ne bo obvezna, skupno rešitev pa so našli tudi glede reklamnih panojev ob cestah - je verjetno, da bodo na seji te zakone tudi dokončno potrdili.

V ljubljanskem Kinodvoru se obeta randevu s francoskim filmom - na ogled bo film Lepi Serge (1958) režiserja Clauda Chabrola. Film velja za enega prvih, v določenih krogih celo za prvi film francoskega novega vala.

Sreda, 15. decembra

Večji evropski sindikati naj bi organizirali vseevropski protest proti varčevalnim ukrepom evropskih vlad. V Atenah bosta največja sindikata javnega in zasebnega sektorja izpeljala 24-urno stavko v protest proti načrtovanim varčevalnim ukrepom, ki se odražajo v grškem proračunu za prihodnje leto.

Četrtek, 16. decembra

Dvajset ameriških zveznih držav bo sodišču na Floridi predstavilo svoje argumente v pravdi, s katero želijo blokirati predlog predsednika Baracka Obame za reformo ameriškega zdravstvenega sistema.

Petek, 17. decembra

Prvič od ustanovitve pred dvema mesecema se bo sestala po vrsti že sedma parlamentarna preiskovalna komisija, ki so jo poimenovali komisija za obrambo dela in lika Janeza Janše. Pod vodstvom predsednika komisije, ki nadzoruje tajne službe, poslanca in podpredsednika SDS Zvonka Černača bo skušala dokazati, da so si afero Patria izmislili samo zato, da na volitvah ne bi zmagal Janša.