Pri mlajših materah poroka postaja nekaj postranskega. Višje pa je število deklet, ki imajo prvega otroka že v zgodnjih dvajsetih. Raziskovalci so sporočili, da veliko žensk odlaša z materinstvom, saj se posvečajo svoji karieri in tudi dlje časa iščejo „pravega moškega“. Višje cene nepremičnin naj bi prav tako onemogočale mladim parom, da živijo skupaj in si ustvarijo družino.

Podatki britanskega statističnega urada prikazujejo, da 20 odstotkov žensk, starih 45 let, nima otrok. To je največji delež žensk brez otroka po letu 1965, ko si svetovna populacija še ni opomogla od posledic druge svetovne vojne.

Zmanjšalo se je tudi število družinskih članov. Število otrok se razporedi na naslednji način: vsaka 45-letnica ima v povprečju 1,9 otroka, njihove mame so v povprečju imele 2,4 otroka.

Vodja družinskih politik na think-tanku Civitas, Anastasia de Waal, je dejala, da podatki izražajo močno družbeno spremembo. „Opažamo večje število žensk, ki nočejo imeti otroka, saj svoj čas posvečajo karieri,“ je dejala.

„Biti brez otroka je stvar izbire. Zdaj je to družbeno sprejemljivo – tvoja kariera je lahko tvoj otrok,“ je dodala. Pari naj bi se po njenem mnenju za resne zveze odločali šele kasneje v življenju. Trend pa je vplival na plodnost, saj imajo starejše ženske več težav z zanositvijo. „Vse se pomika v starost, zato je okno, ki ponuja možnost otroka, vse bolj ozko,“ je razložila.