Po takšno prijetno, otipljivo in nevirtualno tropsko doživetje se bomo lahko odpravili v ljubljanski Botanični vrt onkraj Gruberjevega prekopa, na Ižansko 15, kjer so od letošnje pomladi do pozne jeseni gradili dolgo obljubljani rastlinjak za tropske rastline. Slovesno ga bodo odprli danes popoldne, za običajne obiskovalce pa bo odprl vrata nekaj dni kasneje.

Dan pred slovesnostjo, s katero bo ljubljanska univerza okronala praznovanje dvestoletnice nepretrganega delovanja svojega botaničnega vrta, so tropski rastlinjak še zasajali z rastlinjem, ga čistili in urejali, v celoti pa ga bodo zasadili šele po današnji prireditvi, ko bodo s tal odstranili oder za povabljence.

Vodja botaničnega vrta dr. Jože Bavcon je povedal, da so vrt začeli zasajati šele pred dobrimi desetimi dnevi, ko so bila končana druga dela, in da bodo rastline zaradi kratkih dnevov potrebovale kar nekaj časa, da se bodo dobro vrasle. Vendar pa ga ne skrbi, da se rastline ne bi kmalu bujno razrasle. Zlasti še za tropska drevesa je značilno, da zelo hitro rastejo v višino, ker se hočejo čim prej prebiti do svetlobe. Nekaj zanimivih rastlin jim je podaril botanični vrt iz Bonna, podobno donacijo pa pričakujejo še iz vrta v Gradcu in Zagrebu. Tudi v starem rastlinjaku, ki ga letos še ne bodo mogli obnoviti, ker zanj še niso zbrali dovolj denarja (približno 250.000 evrov), imajo še veliko rastlin, ki bodo našle ustrezno stalno domovanje s primernim ozračjem v novem rastlinjaku.

Naložbenica v ta objekt je bila Univerza v Ljubljani, denar zanj pa je iz proračunskih sredstev zagotovilo visokošolsko ministrstvo. Arhitekturni načrt za rastlinjak, ki obsega dobrih 500 kvadratnih metrov površine in sega s slemenom dobrih 12 metrov visoko, so naredili v pisarni arhitekta Borisa Volka. Naložba je vredna 1,243 milijona evrov. Nekoliko jo je podražilo tudi nepredvideno pilotiranje, ki je bilo potrebno zaradi barjanskih tal in težke konstrukcije rastlinjaka (skupno 50 ton). V rastlinjaku za tropske rastline je lahko najnižja temperatura 18 stopinj Celzija, potrebna pa je tudi 80-odstotna vlaga, ki jo zagotavlja avtomatsko vklapljanje megličenja. Vso streho in en bok rastlinjaka bo mogoče v poletni vročini odpreti in na hitro prezračiti, v rastlinjaku pa so na voljo tudi zastirala. Obiskovalci si bodo tropske rastline lahko ogledali tudi zviška, med hojo po galeriji, speljani pet metrov nad tlemi. Od prihodnjega torka pa vse do konca letošnjega leta bo vstop v novi rastlinjak za vse obiskovalce prost (ob delavnikih od 12. do 16. ure, ob sobotah in nedeljah pa od 10. in 12. ure ter od 14. do 16. ure), po novem letu pa bodo verjetno morali za ogled rastlinjaka obiskovalcem zaračunavati po nekaj evrov, ker sicer ob nič okrepljenem državnem financiranju ne bodo zmogli pokrivati vzdrževalnih stroškov zanj.