Selektor Matjaž Zupan je po treningu v telovadnici (pod skakalnico so prav minule dni dokončali telovadnico in moderen fitnes) odločil, da bodo na Češko odpotovali Robert Kranjec, Peter Prevc, Jurij Tepeš in Rok Urbanc (zamenjal Mitjo Mežnarja).

Kakšen je vaš pogled s trenerske tribune na prve tekme za svetovni pokal v novi sezoni? Slovenski navijači pod skakalnico z dosežki niso zadovoljni.

Malo sem presenečen, ker se je skozi nekatere medije pojavilo mnenje, da je začetek v sezono katastrofa, ker to ni. Zadnji del jesenskih priprav se nam je lepo iztekel, napredovali smo v nekaterih segmentih. Sezono smo v Kuusamu začeli s šestim mestom na ekipni tekmi, na kateri smo se do zadnjega skoka borili za peto, kar je rezultat, ki nas mora zadovoljiti. Na prvi tekmi je bil Prevc 12., točke je dobil še Pikl, Kranjec pa jih je za las zgrešil. Robiju se je konec tedna v Kuusamu malo ponesrečil, ker so mu na poti izgubili prtljago, zato ni imel normalnega ritma do tekme, saj se ni mogel udeležiti dveh odličnih treningov. V Kuopiu je bila tekma takšna, kot je bila. V Lillehammerju se je enostavno zgodil konec tedna, ki se nam ni izšel, ker smo bili mlečni, neodločni in smo preveč tipali, kaj se bo zgodilo. Kljub temu smo s slabimi skoki prišli na rob trideseterice, s tremi desetinkami več bi dva prišla do točk. Lahko gledamo pesimistično in rečemo, da je kozarec na pol prazen, ali pa optimistično, da je kozarec na pol poln. Imam občutek, da je bila vsa stvar malce prenapihnjena, ne vem zakaj, vendar nam nekateri ne želijo najboljše. Ostajam miren, s pozitivnimi mislimi želim pripraviti fante za naslednje tekme. Trdo smo delali, ne morejo se nam stvari kar odpeljati v napačno smer.

Iz vaših besed razberemo, da v trenerskih vrstah ni panike in razlogov za morebitne odstope.

Odstope delate mediji. Glede na to, koliko dela smo vložili, smo najbolj nezadovoljni fantje in jaz.

Športni direktor Franci Petek trdi, da je za vas neuspeh hujša kazen od katere koli druge.

Da. Stvari doživljam tako, a to ne pomeni, da moramo vreči puško v koruzo in se mora vse sesuti. Pogledati moramo, kaj je dobrega, in iti naprej. To, da smo bili malo premalo odločni, smo se s fanti pogovorili, zdaj pa gremo odločno naprej. V petih dneh nam ne more izpuhteti vse, kar smo zgradili. Kakšen tekmovalni konec tedna se pač ne izide, tudi Nemcem se prvi v sezoni ni. Še hitreje bomo zdrveli navzdol, če bomo začeli sejati paniko in se bodo v glavah fantov pojavili črvi. Tega smo že vajeni, da po slovensko spustimo črva, kar oteži delo trenerja.

Kako je živeti s pritiskom pričakovanj po visokih uvrstitvah?

Tega sem že vajen. Malo sem presenečen, da se tako hitro zgrinjajo črni oblaki. Mediji opravljate svoje delo, lahko nam veliko pomagata ali pa ne. Mene najbolj boli, da mnenja, ki jih dobite, niso iz prve roke.

Prvo analizo ste naredili. Kakšna je vaša krivda za začetek pod pričakovanji?

Ne bojim se odgovornosti. Po uspešnih pripravah smo šli v sezono zelo optimistično. Ne morem odgovoriti, kje smo naredili ključno napako, saj še v Kuusamu na dveh treningih sploh ni bilo slabega skoka. Mogoče smo se ustrašili prav tega, saj naslednji dan nismo pokazali vsega, kar smo imeli v sebi, zato se je pojavil dvom. Mogoče smo si želeli preveč in hoteli vse narediti pod popolno kontrolo. Morda so nam zmanjkali poletni rezultati za dvig samozavesti. Poletje je bilo neuspešno na več ravneh, zato smo se šele konec poletja začeli umirjeno pripravljati in delati.

Na tekmah na Finskem in Norveškem ste vedno bolj ugašali iz tekme v tekmo. Ali je problem v telesni pripravljenosti?

Če delaš pol leta, ne more biti problem v telesni pripravljenosti. Ker smo dvignili motorično pripravljenost pri vseh fantih, je edina mogoča razlaga ta, da bo prava forma prišla kasneje.

Niste imeli velike izbire za menjavo v moštvu za Harrachov, saj je osem skakalcev na celinskem pokalu, doma sta bila le Rok Urbanc in Primož Peterka.

Peterka se na izbirni tekmi sploh ni uvrstil v moštvo za celinski pokal. Urbanc je zelo dobro skakal na treningu v Ramsauu, zato bo dobil priložnost.

Kakšni so bili ukrepi, da boste na naslednjih dveh tekmah konec tedna v Harrachovu uspešnejši in boste krivuljo obrnili navzgor?

V dveh dneh ni mogoče narediti veliko. Če vemo, da smo pripravljeni, če vemo, da je bila tehnika prava, je treba le ohladiti glave, se pogovoriti, pogledati, kje v pristopu na tekmo smo naredili napako, kje smo bili morda malce preveč ležerni, in tako, kot pravijo v košarki ali rokometu, pustiti srce na parketu, mi pa ga moramo malo bolj na skakalnici. Ko se začneš v sebi krčiti, zgleda, kot da ugašaš. Za razliko od vas medijev sam nisem imel občutka, da je vse skupaj katastrofa, saj smo šele vstopili v svetovni pokal. S fanti smo imeli odprt pogovor že po Lillehammerju, že tam smo naredili velik preskok s tem, da smo dali stvari iz sebe in si povedali, kje so bile dobre stvari in kje težave. Mogoče ne bo učinka od danes na jutri, vendar že s tem smo pokazali, da si želimo uspeha.

V skokih se lahko marsikaj obrne čez noč, lahko pa traja dlje časa.

Mogoče je vse. Pritiskamo gumbe, preizkušamo vse mogoče, težko pa je kar koli obljubiti. Včasih z nekom delaš, pa ni nič, drugi pa le nakazuje in se mu naenkrat odpre.

Ali ostajate pri zastavljenih ciljih z začetka sezone?

Da. Za nami so šele štiri tekme. Verjamem v fante in naše metode dela, da bomo naredili preklop navzgor.