Najuspešnejši sta bili Tina Maze z dvema srebrnima medaljama ter nepopustljiva Petra Majdič, ki je kljub hudi poškodbi domov prinesla bronasto medaljo.

Slovenci si bomo olimpijske igre v Vancouvru verjetno najbolj zapomnili po neverjetni zgodbi Petre Majdič, ki se je na ogrevanju pred njeno paradno disciplino, šprintom v klasični tehniki, težje poškodovala. V enem izmed ovinkov jo je odneslo s proge in je padla v 3 metre globok jarek, ki ni bil zavarovan. Pri tem je naša šampionka utrpela poškodbe prsnega koša ter si zlomila 4 rebra.

Na veliko presenečenje vseh se je Petra vseeno prikazala na štartu preizkušnje in se srečno prebila v veliki finale, kjer pa nas je navdušila z epsko predstavo in kljub vsem bolečinam zasluženo osvojila bronasto medaljo, ki pa je bila zanjo “zlata in posuta z diamanti,“ kot se je izrazila po tekmi. Zaradi hude poškodbe je Majdičeva predčasno končala z nastopi v Kanadi, je pa ob koncu iger dobila prestižno nagrado Terryja Foxa, ki jo podeljujejo za posebne dosežke.

Tina Maze dvakrat srebrna

Tri dni po uspehu Majdičeve je Slovenija dobila novo medaljo, ko je Tina Maze odlično opravila s superveleslalomsko progo v Whistlerju in si prismučala 2. mesto. Po 5. mestu v superkombinaciji je tokrat Tina svojo formo dvignila še na višjo raven, kar je dalo slutiti na dober rezultat tudi v veleslalomu, ki je veljal za njeno glavno orožje.

In res, Črnjanka je še drugič ogrela slovenska srca, ko je znova osvojila srebrno odličje. Po napeti drugi vožnji je na koncu za vsega 4 stotinke zaostala za zgodovinsko prvo zlato olimpijsko medaljo slovenskih športnikov na zimskih olimpijskih igrah, a zadovoljstvo po tekmi kljub temu ni bilo nič manjše in ob povratku v Slovenijo je tudi njo čakal veličasten sprejem.

Ob treh medaljah še nekaj odličnih slovenskih uvrstitev

Poleg treh medalj so slovenski športniki v Vancouvru dosegli še kar nekaj vidnih rezultatov. Biatlonec Klemen Bauer je v šprinterski preizkušnji odlično izkoristil spremenljive vremenske razmere in končal na odličnem 4. mestu. Za vsega 3,4 sekunde ga je na tretjem mestu prehitel Jakov Fak, ki je takrat še nastopal za Hrvaško, v letošnji sezoni pa brani barve Slovenije. Bauer je 4. mestu nato na zasledovalni tekmi dodal še 9. mesto.

Tudi pri dekletih smo imeli razpoloženo biatlonko, saj je Teja Gregorin kar trikrat končala v prvi deseterici, v tekmi s skupinskim štartom je osvojila 5. mesto, v šprintu in zasledovalni tekmi pa je bila dvakrat deveta.

Slalom, ki je dolgo veljal za slovensko paradno smučarsko disciplino, je tokrat Sloveniji prinesel 6. mesto Mitje Valenčiča in 9. mesto Tine Maze. Valenčič je bil po prvi vožnji celo na 2. mestu, a v drugem teku žal ni uspel zadržati visoke uvrstitve in priti do odličja. Aleš Gorza je na igrah osvojil zelo solidni 10. mesto v veleslalomu in 11. mesto v superveleslalomu. Od smučarjev je razočaral predvsem Andrej Jerman, ki je bil v smuku šele 28., v superveleslalomu pa je odstopil.

Skakalec Robert Kranjec je bil na obeh preizkušnjah skakalcev uvrščen povsem pri vrhu, saj je na veliki skakalnici osvojil 9. mesto, na manjši pa je bil še boljši in pristal na 6. mestu, mesto pred pozitivnim presenečenjem slovenske odprave, Petrom Prevcem, ki je 7. mestu nato na veliki skakalnici dodal še 16. mesto.

Izmed deskarjev na snegu, od katerih smo po tihem pričakovali celo medaljo, sta se najbolje odrezala Žan Košir s 6. in Rok Flander z 8. mestom, oba v paralelnem veleslalomu.

Junaki olimpijskih iger v Vancouvru

Vsake olimpijske igre imajo svoje junake, tokrat je kar 13 športnikov osvojilo 3 odličja, ali pa celo še kakšnega več. S tremi zlatimi medaljami se lahko pohvali norveška tekačica Marit Bjoergen, ki je bila tudi kraljica teh olimpijskih iger, saj je osvojila še srebro in bron in tako domov odnesla kar 5 medalj. 3 zlate medalje je sicer osvojila tudi hitrostna drsalka Kitajka Meng Wang. Pri moških je bil najuspešnejši športnik iger norveški tekač Peter Northug, ki je osvojil dve zlati, eno srebrno in eno bronasto medaljo.

S tremi odličji se lahko pohvalijo še korejski hitrostni drsalec Lee Jung-Su, češka hitrostna drsalka Martina Sablikova, nemška hitrostna drsalka Stephanie Beckert, smučarja Bode Miller in Aksel Lund Svindal, norveški biatlonec Emil Hegle Svendsen, nemška biatlonka Magdalena Neuner, poljska tekačica Justyna Kovalczyk, ameriški kombinatorec Johnny Spillane, avstrijski skakalec Gregor Schlierenzauer, omeniti pa velja tudi Švicarja Simona Ammana, ki je zmagal na obeh posamičnih preizkušnjah skakalcev.

Največ medalj so sicer v Vancouvru osvojile ZDA (37), Nemčija (30) in Kanada (26).  Pri najžlahtnejših odličjih so premočno slavili domačini, ki so osvojili kar 14 zlatih medalj, Nemci 10, Američani in Norvežani pa 9.

Dolgo pričakovani hokejski turnir je navdušil

Ljubitelji hokeja so dolgo pričakovali, da se prične olimpijski hokejski turnir, saj so na njem nastopili skoraj vsi najboljši hokejisti. Za glavne favorite so veljali domačini, Rusi in Američani. Rusija je doživela polom v četrtfinalu, ko je s 3:7 izgubila proti Kanadi in tako ostala brez odličja, severnoameriško prevlado v hokeju pa sta nato uprizorili Kanada in ZDA, ki sta se za konec pomerili tudi v velikem finalu. Napet in izenačen obračun so bolje začeli domačini in vodili že z 2:0, a so se Američani uspeli vrniti in vsega 25 sekund pred koncem rednega dela izid izenačili. V podaljšku je kanadska hokejska pravljica dobila še vsemu primeren konec, saj je Kanadi zmago z zadetkom prinesel njen “princ“ Sidney Crosby, daleč najbolj priljubljen hokejist v severni Ameriki. Tretje mesto je osvojila Finska po zmagi nad Sloveško.

Črna pika olimpijskih iger je bila smrt sankača

Ob vseh pohvalah na račun organizacije iger in prijaznosti domačinov, so imele igre v Vancouvru tudi črno piko. Dan pred slovesno otvoritvijo iger se je namreč na treningu smrtno ponesrečil 21-letni gruzijski sankač Nodar Kumaritašvili, ki je na zelo nevarni progi zaradi neizkušenosti izgubil nadzor nad sankami in pri visoki hitrosti zletel s proge in trčil v nezaščiten železni steber. Kljub oživljanju in hitrem prevozu v bolnišnico, je tam kmalu umrl.