Zgodovina akcije Slovenec leta je več kot zanimiva, enako kot imena, ki so v vseh teh letih nastopala. Akcijo smo začeli leta 1988, ko smo prvič izbrali Slovenca leta, v vseh teh dvaindvajsetih letih pa se je na lestvico med prvih deset uvrstilo točno devetinosemdeset različnih ljudi, tako lahko mirno rečemo in napišemo, da kdor je bil v določenem času vsaj približno priljubljen pri naših bralcih, je bil zagotovo uvrščen na našo lestvico. Naj gre pri tem na eni strani za pokojnega Ivana Pučnika, Dimitrija Rupla ali tožilko Barbaro Brezigar, na drugi strani pa na Matjaža Kmecla, Danico Simšič ali televizijske voditelje, kot so Rosvita Pesek, Tatjana Pirc (takrat voditeljica), Marjeta Keršič Svetel in Deja Mušič, Desa Muck pa se je na lestvico uvrstila kar trikrat, podobno kot Stojan Auer.

Kučan, Drnovšek, Janša

Poglejmo rekorderje po številu uvrstitev na našo lestvico, ne glede na mesto. Nesporno vodi bivši predsednik Milan Kučan, ki je bil na lestvici kar osemnajstkrat. Tesno za njim je s sedemnajstimi uvrstitvami pokojni predsednik dr. Janez Drnovšek, prvaka SDS Janeza Janšo pa so bralci Nedeljca uvrstili na lestvico kar štirinajstkrat. Žal pa se Janez Janša vsem svojim glasovalcem ni niti enkrat zahvalil na slavnostni razglasitvi Slovenca leta, ker v vseh teh letih ni niti enkrat našel časa za udeležbo na razglasitvi. Rekorderja z več kot desetimi uvrstitvami na lestvico sta tudi Zmago Jelinčič Plemeniti (enajstkrat) in Borut Pahor (desetkrat). Na lestvici uvrstitev med pet- in desetkrat so za njima Miša Molk (8), Štefka Kučan (7), pokojni metropolit Alojzij Šuštar (5), Alojz Uran (5) in dobrotnik iz Zagorja Gabrijel Brezovar (5). Več kot trikrat so bili na lestvico uvrščeni: Janez Stanovnik (4), pokojni Ivan Kramberger (4), Lojze Peterle (4), Marjan Podobnik (4), Brigita Bukovec (4), Petra Majdič (4), Adi Smolar (4) in Tone Fornezzi - Tof (4). Več kot enkrat so bili uvrščeni: Jože Smole (2), Igor Bavčar (2), Janez Hočevar Rifle (3), Jure Košir (3), Stojan Auer (3), Danica Simšič (3), Desa Muck (3), Sašo Hribar (3) in seveda dvakratni Slovenec leta dr. Danilo Tĕrk, ki se je na lestvico uvrstil trikrat.

Kratki vzponi športnikov

Zanimivo je, da so se športniki pojavljali na naših lestvicah praviloma le v eni sezoni, še posebej takrat, ko so v svetu športa dosegli odmeven rezultat. Lahko jih kar naštejemo (tiste, ki jih še nismo na zgornjih lestvicah): smučarke, Mateja Svet (2), Špela Pretnar (1) in Urška Hrovat (2), alpinisti, Tomo Česen (1), Tomaž Humar (2) in Davo Karničar (1), olimpionik Leon Štukelj (2), skakalca, Franci Petek (1) in Primož Peterka (2), smučar Andrej Miklavc (1), tekač Dušan Mravlje (1), trenerja oziroma selektorja nogometne reprezentance, Matjaž Kek (2) in Srečko Katanec (2), telovadec Miro Cerar, atlet Primož Kozmus (2) in atletinja Jolanda Čeplak (1), plavalec Peter Mankoč (1), nogometaš Mladen Rudonja (1), ultramaratonec Martin Strel (2), judoistka Urška Žolnir (1), strelec Rajmond Debevec (1) in biatlonka Andreja Grašič (1).

Seveda pa ne smemo pozabiti niti kulturnikov, kot so Matjaž Kmecl, ki je bil sicer na lestvici kot politik, Ivanka Mežan, Dubravka Tomšič Srebotnjak, Milena Zupančič in še kdo.

Naš Ivek

Predvsem pa smo mi in tudi naši bralci lahko na vseh prireditvah spoznali znane Slovence z različnih plati. Na odru in v pogovorih v časopisu. Med njimi je bil zagotovo najbolj originalen in poseben Ivan Kramberger, ki je na razglasitev Slovenca leta prvič prišel 20. januarja 1991. "V začetku sem vsak časopis, ki je pisal o meni, večkrat prebral, danes ne več. Tista popularnost se je v meni tako iztrošila, da mi ne pomeni nič več. Mi pa veliko pomenijo glasovi vaših bralcev," je pripovedoval in leta 1991 ni mogel mimo politike: "Na prihodnjih volitvah bo Kramberger odločal o zmagovalcu. Če se bo Kramberger zasukal k Demosu, lahko oni zmagajo, če pa jim bo pokazal hrbet, zagotavljam zmago opozicije, zlasti mladine."

In kam bi se Ivek danes obrnil? K ljudem. Zato glasujte tudi vi za Slovenca leta 2010.