Morda so k temu pripomogle neprepričljive predstave srbskih teniških igralcev, ki so zadnji dan pričakali v zaostanku, a takrat, ko je bilo najbolj potrebno, so se prebudili vsi - srbski navijači in igralci.

Potem ko je v spopadu najvišje postavljenih igralcev v obeh reprezentancah Novak Djoković gladko ugnal Gaela Monfilsa, so se Francozi odločili, da zadnjo partijo v igro pošljejo Michaela Llodraja. Pričakovalo se je, da bo slednji nastopil že v petek, a francoski selektor Guy Forget se je na začetku raje odločil za Gillesa Simona. Llodra ima za seboj najboljšo sezono, še posebno je blestel na mastersu v Parizu, kjer je ugnal tudi Djokovića, toda v Beogradu je bil povsem neprepoznaven, saj ga je Viktor Troicki preprosto odpihnil z igrišča. Morda bi se za galske peteline kaj bolje izteklo, če se ne bi v zaključku leta poškodoval najboljši francoski posameznik Jo-Wilfried Tsonga.

"Nimamo kaj, kot da priznamo, da je bila Srbija boljša. V ključnih trenutkih so bili Srbi v najboljši formi, še posebno Djoković in Troicki. Morda bi bilo drugače, če bi se igralo v Parizu ali kje drugje v Franciji," je z grenkobo v ustih dejal francoski selektor Forget, ki je pohvalil navijanje v Areni, a se obregnil ob določene posameznike na tribunah: "Predvsem zadnji dan je bila odlična atmosfera, toda vedno se lahko najde 20 ali 30 idiotov, ki neprestano žvižgajo, kadar je žogica v zraku. Takšni ljudje ne bi smeli prihajati na tenis, saj mečejo slabo luč na tiste, ki športno navijajo." Seveda se francoski selektor ni mogel izogniti vprašanju, zakaj je zadnji dan v ogenj poslal Llodraja, čeprav je pred finalom za drugega moža Francije postavil Simona. "Skozi vso sezono sem mu verjel. Je okoli 20. mesta na lestvici ATP in zmagoval je na vseh dvobojih Davisovega pokala. Prepričan sem bil, da je Llodra najboljša rešitev za zadnji dvoboj, a nikakor nisem pričakoval, da bo Troicki tako suveren. Nikoli še nisem videl, da bi kdo tako dobro odgovarjal na Llodrajeve začetne udarce," je razložil Forget.

Srbi so enega največjih športnih uspehov v njihovi zgodovini znali primerno proslaviti. Veliko duška so si dali tudi reprezentanti, ki so novinarje na tiskovni konferenci presenetili, saj so nenadoma vsi vstali, se povzpeli na mizo in začeli prepevati in plesati. Slavje se je nato preselilo v eno od luksuznih restavracij v glavnem srbskem mestu, slavnostne večerje pa se je udeležil ves politični vrh s kraljevsko družino Karađorđević na čelu. Da se pri alkoholu ni skoparilo, so priznali tudi igralci, saj je med drugim Janko Tipsarević na svojem profilu socialnega omrežja Twitter ob drugi uri zjutraj zapisal: "Vem, da sem trenutno popolnoma pijan, a želim od vseh slišati, ki mi sledite na tem socialnem omrežju, kdo je svetovni prvak?"