Od leta 1980, ko je bil v državah članicah OECD debel manj kot eden od desetih ljudi, se je število debelih podvojilo, v nekaterih državah pa celo potrojilo, so zapisali v poročilu in napovedali, da bosta, če se bodo trenutni trendi nadaljevali, v nekaterih državah članicah OECD v naslednjih desetih letih debela že več kot dva od treh ljudi.

Razlogi za porast debelosti so spremembe v proizvodnji hrane, ki so dramatično "znižale ceno kalorijam", spremenjene življenjske in delovne razmere, ki so zmanjšale količino fizične aktivnosti, povišana raven stresa in daljši delovnik, dodaja OECD.

Ženske so pogosteje debele kot moški, vendar je v zadnjem času v večini držav članic OECD število debelih moških naraščalo hitreje kot število debelih žensk. Debelost je pogostejša tudi med revnejšimi in slabše izobraženimi ljudmi.

Problem je najbolj akuten v eni najbolj uspešnih držav na svetu, ZDA, kjer je bila v letu 2008 predebela kar tretjina odraslih, tri od štirih žensk in dva od treh moških. Zaradi tega pripisujejo debelosti od pet do deset odstotkov vseh zdravstvenih stroškov v ZDA, v večini drugih držav pa znašajo ti od enega do tri odstotke. OECD napoveduje, da se bodo ti stroški v prihodnjih letih še dvignili, saj se bodo začele pojavljati številne z debelostjo povezane bolezni.

OECD je pozvala k vsestranski strategiji, ki bo ljudem pomagala spremeniti način življenja, obenem pa bi s tem na leto rešili 155.000 življenj na Japonskem, 75.000 v Italiji, 70.000 v Veliki Britaniji in 40.000 v Kanadi.