Okroglo mizo z naslovom Bojkot Izraela zaradi njegove politike apartheida - ali lahko deluje? je organizirala Civilno-družbena inciativa ob obisku izraelskega aktivista Ronija Barkana v Sloveniji. Barkan je član skupine izraelskih državljanov, ki pozivajo k bojkotu Izraela, dokler ta ne bi začel spoštovati mednarodnega prava in človekovih pravic. Skupaj s palestinskimi kolegi redno protestira proti gradnji izraelskega varnostnega zidu na Zahodnem bregu.

Kot je poudaril na okrogli mizi, želijo s temi demonstracijami predvsem pokazati, da je sodelovanje mogoče, hkrati pa tako Izrael kot mednarodno skupnost pozivati k spoštovanju temeljnih pravic Palestincev. Kot je poudaril, so te temeljne pravice tri - priznanje pravice palestinskih beguncev do vrnitve, konec izraelske okupacije na ozemljih, zasedenih v šestdnevni vojni leta 1967, in enake pravice za Palestince v Izraelu, kot jih imajo Judje.

Pozivi k bojkotu Izraela ...

Pozivajo pa tudi k bojkotu Izraela zaradi njegove politike, pri kateri gre po mnenju Barkana za apartheid. Ti pozivi imajo po njegovih besedah vedno večji vpliv in Izrael zaradi tega začenja grabiti panika, saj ugotavlja, da vsega ne več mogel reševati le s svojim "PR".

Da lahko ima civilna družba pri opozarjanju na kršitve mednarodnega humanitarnega prava, človekovih pravic in resolucij VS ZN velik pomen, je menila tudi dr. Vasilka Sancin s Pravne fakultete. Posamezniki imajo namreč po njenem mnenju lahko vpliv, pobude za bojkot pa so že obrodile sadove, saj so nekatera tuja podjetja odpovedala sodelovanje pri projektih v Izraelu.

A dr. Primož Šterbenc, strokovnjak za mednarodno-politična vprašanja, je na drugi strani menil, da lahko imajo pozivi civilne družbe le omejen uspeh. Izrael je namreč po njegovem mnenju zmožnejši pri "diskurzivni moči", to je pri moči prepričevanja.

Hladnik-Milharčič: Izrael je ukradel zgodbo

Svet in svoje državljane mu je namreč uspelo prepričati v svojo različico zgodovine nastanka Izraela, uspešno pa je izkoristil tudi predsodke oz. stereotipe zahoda do islama. Podobnega mnenja je bil tudi novinar Ervin Hladnik Milharčič, ki je stanje orisal z besedami, da je "Izrael ukradel zgodbo".

Udeleženci okrogle mize so se med drugim dotaknili tudi vloge EU. Evropski poslanec Ivo Vajgl je ob tem poudaril, da EU, ki je sicer glavni donator Palestincem, v zunanji politiki ne obstaja in zato tudi pri tem vprašanju nima enotnega stališča. Da je vloga EU pri bližnjevzhodnem vprašanju zgolj majcena, je menil tudi Hladnik Milharčič.

Barkanov obisk v Sloveniji naključno sovpada z obiskom izraelskega zunanjega ministra Avigdorja Libermana, ki je znan po trdem stališču do mirovnih pogajanj s Palestinci.