Šlo naj bi za podobno konferenco, kot je bila konferenca o nanotehnologiji v Tel Avivu, ki se je je novembra ob obisku v Izraelu z gospodarsko delegacijo udeležil tudi Žbogar, o podrobnostih pa bosta ministra danes še govorila. Liberman in Žbogar sta govorila tudi o tem, kako gospodarstvenike iz obeh držav spodbuditi k večji udeležbi na različnih sejmih tako v Izraelu kot v Sloveniji, pri čemer je vodja slovenske diplomacije izpostavil obrtni sejem v Celju.

Žbogar je še izrazil zadovoljstvo, da se v Izraelu zaključuje postopek ustanavljanja slovensko-izraelske gospodarske zbornice, ki bo tako do konca leta začela z delom. Ministra pa sta govorila tudi o sporazumu o gospodarskem sodelovanju in sporazumu o sodelovanju na področju turizma, ki sta še v usklajevanju.

Liberman je izpostavil, da je Slovenija pomembna turistična destinacija za izraelske turiste, možnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja pa njegovih besedah obstajajo tudi na drugih področjih, kot so nanotehnologija, obnovljivi energetski viri in kmetijstvo. Tako Slovenija kot Izrael sta od letos članici Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj. Vodja izraelske diplomacije je še spomnil, da danes poverilno pismo predaja novi izraelski veleposlanik v Sloveniji Šmuel Meirom, ki bo sicer Slovenijo diplomatsko pokrival iz Jeruzalema. A, kot je dejal Liberman, bi lahko v prihodnjih letih izraelsko veleposlaništvo odprli v Ljubljani.

Ministra se bosta pogovarjala o aktualnih temah

Ministra imata danes na programu tudi pogovore o odnosih med Izraelom in EU, Zahodnem Balkanu, seveda pa tudi o Bližnjem vzhodu in mirovnem procesu med Izraelom in Palestinci. "Slovenija si prizadeva za nadaljnjo aktivno vlogo EU na Bližnjem vzhodu in se zavzema za konstruktiven prispevek EU pri reševanju bližnjevzhodnega konflikta," je Libermanu povedal Žbogar, kot so sporočili z MZZ.

Sogovorniku pa je predstavil tudi projekt rehabilitacije otrok iz Gaze. Od junija 2009, odkar se projekt izvaja, je bilo 63 otrok že na rehabilitaciji na Inštitutu za rehabilitacijo v Ljubljani. Poleg tega je osem lokalnih zdravstvenih delavcev iz Gaze prejelo tri tedne usposabljanja, s poudarkom na fizioterapiji. Liberman, ki je znan po trdem stališču do mirovnih pogajanj, pa je v zvezi z mirovnim procesom s Palestinci na novinarsko vprašanje poudaril, je sedanja izraelska vlada že ob prevzemu mandata dala jasno vedeti, da je pripravljena na neposredne pogovore s Palestinci, in to o vseh temah, a brez predpogojev.

Zahteva palestinskih oblasti, da mora Izrael za nadaljevanje neposrednih pogovorov najprej podaljšati moratorij na gradnjo judovskih naselbin na Zahodnem bregu, ki je potekel 26. septembra, pa po mnenju Libermana kaže, da "je njihov pravi namen pogovore pripeljati v slepo ulico". Sam razlogov za podaljšanje moratorija ne vidi. Desetmesečna zamrznitev gradnje na Zahodnem bregu namreč Izraelu ni prinesla "nobenih koristi, še vedno smo v slepi ulici".

Izraelci cenijo tesno sodelovanje z ZDA

Na vprašanje v zvezi s tem, da naj bi ZDA Izraelu ponujale varnostna zagotovila, če bi bil pripravljen podaljšati omenjeni moratorij, pa je Liberman poudaril, da v Izraelu cenijo tesno sodelovanje z ZDA. A "sami bomo reševali naša varnostna vprašanja".

Vodja izraelske diplomacije je bil deležen tudi vprašanja o odnosih s Turčijo, ki so se močno poslabšali po majskem napadu izraelskih sil na ladjo s propalestinskimi aktivisti, ki je bila namenjena v Gazo, v katerem je umrlo devet Turkov. Liberman je menil, da Izrael nima velikih problemov s Turčijo, je pa po njegovem prepričanju Turčija "spremenila pristop". Izrael je "skušal znižati pritisk, a za dobre odnose med državama sta potrebna dva".

Liberman, ki je tudi namestnik izraelskega premiera, se bo v Sloveniji mudil še v torek, ko ima na programu srečanje s predsednikom vlade Borutom Pahorjem, so sporočili iz premierovega kabineta. Izrael sicer po Libermanovih besedah pričakuje obisk Pahorja v Izraelu, pri čemer je omenil februar prihodnje leto.