Vas je odločitev Mednarodne nogometne zveze, da svetovno prvenstvo leta 2018 oziroma 2022 dodeli Rusiji in Katarju presenetila?

Že prej je bilo določeno, da je svetovno prvenstvo za leto 2018 predvideno za Evropo, naslednje prvenstvo pa naj bi potekalo na drugih celinah. Kar se tiče stare celine, mislim, da so bile nekatere države, predvsem tiste, ki so kandidirale skupaj, soočene s številnimi težavami. Pri Nogometni zvezi Slovenije vseh informacij nimamo in smo lahko večino dogajanja spremljali le iz medijev. Za Rusko federacijo lahko povem, da se je država v zadnjem času tako zelo razvila, da je bilo le vprašanje časa, kdaj bodo začeli dobivati kandidaturo tudi za velika tekmovanja. Sedaj bodo gostili zimske olimpijske igre in svetovno nogometno prvenstvo in le še vprašanje časa je, kdaj bodo gostili evropsko nogometno prvenstvo. Rusija tako zame ni preveliko presenečenje. Kar se Katarja tiče, moramo upoštevati, da so nekatere kandidatke prvenstvo že imele, tu mislim na Južno Korejo in Japonsko.

Za koga ste vi navijali?

Meni je bila osebno zelo simpatična kandidatura Avstralije. Ko so igrali v Ljubljani, smo imeli priložnost srečati njihove predstavnike, ki so z zanosom govorili o kandidaturi. Že olimpijske igre so organizirali zelo dobro, a očitno so tu prevladali nekateri drugi argumenti, ki pa jih ne poznam tako dobro. Lahko trdim, da je tu treba upoštevati tudi ekonomski vidik.

ZDA naj bi imele po mnenju mnogih nogometnih izvedencev popolno kandidaturo, medtem ko naj bi sploh Katar zelo šepal. Je možno govoriti o morebitnem podkupovanju?

Za podkupovanje nimam ne indicev ne dokazov, je pa veliko lobiranja in prepričevanja. Vendar pa je nogomet v ZDA zelo popularen predvsem na kolidžih, zelo rade ga igrajo ženske in dekleta, popularen je tudi med otroki. V Evropi zelo hitro pozabljamo kako popularen je nogomet v ZDA. Problem je, ko nastopijo na globalnem televizijskem trgu oziroma na nivo profesionalnega nogometa. Prav tako pa so Američani, tako kot Japonci in Korejci, ne tako daleč v preteklosti gostili prvenstvo in ti razlogi so lahko zelo dobri argumenti.

Brazilija in Rusija bosta v razponu nekaj let organizirale tako olimpijske igre kot svetovno nogometno prvenstvo, dva največja športna dogodka. Je to s finančnega in organizacijskega vidika sploh možno?

Za državi, ki imata tako velike potenciale, je to absolutno možno. Je pa res, da so bili z vidika organizacije teh dogodkov več desetletij podhranjeni, kar je treba povedati. Za kandidaturo sta se odločili predvsem, ker imajo ugodne ekonomske razmere. V trenutku, ko je njihovo gospodarstvo postalo tako močno, da imajo možnost organizirati takšne dogodke, so se za to odločili in kot vidite, jim je tudi uspelo.

Fifa nogometna prvenstva podeljuje državam, ki jih do sedaj še niso imele priložnost gostiti. Je v interesu Mednarodne nogometne zveze širiti popularnost nogometa ali je denar večja prioriteta?

Sam menim, da oboje. Vsi morajo gledati, da se nogomet širi, da se dodeli prvenstva na tiste celine, ki ga še niso imele priložnost gostiti. Po drugi strani pa si ni treba zatiskati oči, saj je dandanes iz ekonomskega vidika treba imeti računico. Tu gre za tako velike dogodke, ki naj bi generirali ogromno dohodkov iz naslova prodaje televizijskih pravic, iz katerih nato ne živi samo Fifa, ampak tudi ostale članice, torej delno tudi Slovenija. To ni zanemarljiva zadeva, tako da še enkrat povem, da je treba upoštevati oba vidika, a v zadnjem času ima ekonomski vidik prevlado.

ZDA in Anglija so že dale pobudo za spremembo načina glasovanja o dodeljevanju svetovnega prvenstva. So spremembe potrebne?

Sam nimam oblikovanega mnenja o tem, je pa res, da je izvršni odbor Fife sestavljen zelo široko. Ljudje prihajajo iz različnih okolij, iz različno razvitih držav, zato so seveda tveganja za različna koruptivna dejanja nekje večja in so tudi ljudje bolj izpostavljeni temu. Iz tega vidika popolnoma razumem, zakaj bi bilo potrebno spremeniti način glasovanja, v smislu, da bi bilo bolj transparentno, ter da ljudje ne bi bili pod tako velikimi pritiski. V kolikor bi se ti faktorji drugače upoštevali in bi glasovanje drugače potekalo, bi morda bila ta odločitev tudi drugačna