Slovenska princeska sprinta je namreč tretje zmagovalne stopničke v svetovnem pokalu dosegla na antibiotikih, kar je posledica načetega zdravja po treningih in tekmah v polarni Skandinaviji.

Na devetem sprintu ob Renu, ki je bil sprva zelo nora ideja, letos ob nižjih temperaturah pa celo najboljši doslej, sta Besničanko v finalu ugnali le velemojstrici drsalne tehnike, Italijanka Arianna Follis in Američanka Kikkan Randall, svetovna prvakinja in podprvakinja sprinta iz Libereca 2009. Kot nalašč, da misli že uidejo proti Holmenkollnu konec februarja. Tekačice so v živo rumenih dresih zaznamovale celotno tekmo. Katja Višnar je s sedmim mestom dosegla drugi dosežek kariere po Ribinsku. Petri Majdič (23. mesto) je po spletu okoliščin enodnevni izlet na 1000 kilometrov oddaljen sever prinesel le osem točk proti odsotnim Bjoergnovi, Kowalczykovi in Kalli. Na tretji tekmi med elito je točke za las zgrešila Alenka Čebašek.

Slovenke so zaznamovale že začetek. Fabjanova je vse, tudi sebe, presenetila z najboljšim časom kvalifikacij. To je bil tretji "pole position" v karieri. Kar za slabo sekundo je na 920 metrov dolgem krogu ugnala lansko zmagovalko Düsseldorfa Hanno Falk. Po naključju so ji časi in mesta že v prvi četrtfinalni skupini namenili boj z Višnarjevo (10. čas) in Majdičevo (20. čas). Ob tem sta bili zraven še Korostelova in Maiken Caspersen Falla, ki je premagala Fabjanovo in Višnarjevo na uvodni tekmi FIS v Beitostolnu. Kako hiter in brezkompromisen je bil slovenski četrtfinale, najbolj kaže čas. Slovenska skupina je bila v dveminutnem krogu kar za štiri sekunde hitrejša od vseh ostalih štirih skupin. Majdičeva je bila premalo napadalna, zato je v gneči potegnila najkrajšo. S petim mestom ni mogla upati na srečno poraženko kot Rusinja in Norvežanka.

"Zagotovo je bil to finale pred finalom. Ne samo zaradi nas, ki smo imele s tem kar veliko smole. Če bi tekla vsaka v svoji skupini, bi se morda videle v finalu. Vendar sem imela največ opravka sama s sabo. Po kvalifikacijah sem bila zelo uboga, nisem se mogla ogreti, v grlu me je začelo peči. Koncentrirala sem se le nase. Zaradi tega sem bila neobremenjena, brez pričakovanj, želela sem le priti čim više. Že z desetim mestom bi bila zadovoljna. Je pa šlo na nož," je Fabjanova opisovala svoje razmišljanje okrog četrtfinala in po svoje priznala, da je bila Petra kot odprta knjiga. "S Katjo skupaj trenirava in tako sva brez veliko besed vedeli, kaj so najine prednosti. To sva izkoristili," je dodala Vesna.

V polfinalu sta bili varovanki Vladimirja Korolkeviča znova skupaj, ob Follisovi in Kanadčanki Chandri Crawford, olimpijski zmagovalki iz Torina. Fabjanova je bila druga za Follisovo. Ta je bila nepremagljiva tudi v finalu, že sedmič v svetovnem pokalu. Višnarjeva kot tretja ni imela sreče, bila je časovna poraženka. "Taktično je Düsseldorf razmeroma preprost. Vedela sem, da ne smem delati napak, in uspevalo mi je. Proti koncu finala me je začelo zmanjkovati, ni bilo več moči. Skoraj zagotovo zaradi bolezni. Follisova mi je začela uhajati, v finišu tudi proti Američanki Randall nisem imela možnosti, a se je vse tako dobro izšlo, da komaj verjamem. Bile so razmere v malce mehkem snegu, kjer sta obe z izvrstno tehniko zelo dobri in močni. Obe imata kolajno s svetovnega prvenstva. Do Osla je še daleč. Čeprav se tam zares lahko zgodi prav vse," je pristavila Fabjanova po 80. tekmi svetovnega pokala, od tega 47. v šprintu.