Da bo prvenstvo dodelila Sloveniji, ni skoraj nobenega dvoma, saj se edina poteguje zanj, poleg tega je Fiba v pogajanjih s predstavniki Košarkarske zveze Slovenije (KZS) in vlade dosegla, kar je hotela - naša država ji bo morala za to, da bo lahko gostila najboljše košarkarje stare celine, plačati 6,5 milijona evrov (tri milijone za pristojbino in 3,5 milijona za zakup oglasnega prostora).

Slovenski pogajalci so pod taktirko premierja Boruta Pahorja v zadnjem trenutku dosegli znižanje pristojbine s štirih na tri milijone evrov, to razliko pa je Fiba zlahka dobila nazaj, saj je zakup oglasnega prostora z 2,5 povišala na 3,5 milijona evrov.

Vlada svoj prispevek povečala na tri milijone evrov

Vlada je na včerajšnji seji razveljavila teden dni star sklep, po katerem bi za EP namenila nekaj manj kot 1,2 milijona evrov. Ta znesek je zdaj povišala na tri milijone in hkrati obljubila, da bo poskušala čim več denarja zagotoviti s pomočjo sponzorjev (ljubljanski župan Zoran Janković je že napovedal, da bo nekaj primaknila tudi prestolnica). A to ne bo lahek zalogaj, saj tako vlada kot KZS pričakujeta, da bodo sponzorji Fibi zagotovili tudi 3,5 milijona evrov za zakup oglasnega prostora. Pahor obljublja, da bo prek svojih kolegov v drugih državah in prek izvršnih direktorjev velikih korporacij KZS pomagal zbrati sponzorski denar. Premierjeva zasluga pa naj bi tudi bila, da Slovenija ostaja edina kandidatka za EP leta 2013, saj je, kot sam pravi, enega od predsednikov vlad prepričal, da košarkarska zveza njegove države Fibi ni ponudila milijon evrov višje pristojbine kot Slovenija. Za katero državo gre, Pahor ni želel razkriti, po informacijah KZS pa naj bi se zadnje tedne za izvedbo EP leta 2013 zanimali Grčija in Velika Britanija.

V Stožice namesto v Seul

Španija in Poljska, ki sta EP v košarki organizirali leta 2007 oziroma 2009, sta Fibi plačali le po tri milijone evrov pristojbine, zakup oglasnega prostora pa je povsem nova Fibina postavka. Roman Volčič, predsednik Košarkarske zveze Slovenije, pojasnjuje, da je štiriletni zakup oglasnega prostora obvezen in je na evropskih prvenstvih novost, saj so ga doslej uveljavljali le na svetovnih prvenstvih. Vendar Volčič dodaja, da plačnik dobi nekaj v zameno za ta denar - možnost štiriletnega oglaševanja na dogodkih, ki jih prireja Fiba Europe.

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič napoveduje, da bo vlada storila vse, da bi EP v košarki čim manj obremenilo državni proračun. Za začetek bo do 17. decembra plačala 750.000 evrov kot jamstvo, da bo prvenstvo v Sloveniji res izpeljano. "Ta znesek bo Fiba razumela kot prvi obrok pri plačilu pristojbine, ki znaša tri milijone evrov. Preostalo bo vlada zagotovila v letih 2012 in 2013," našteva Lukšič.

Če vlada sponzorjev ne bo našla, bo finančno breme davkoplačevalcev za EP v košarki v najboljšem primeru znašalo tri milijone evrov, a je včeraj premier Pahor razkril še scenarij B: "Slovenija ima v proračunu rezerviranih 3,5 milijona evrov za udeležbo na svetovni razstavi Expo v Južni Koreji. Če bi v primeru finančnih in drugih razlogov - nove recesije v svetu - korporacije izredno zaprle proračune za sponzorstvo, se bo Slovenija namesto za udeležbo na Expu v tej vrednosti odločila za vložek v EP v košarki. Vlada je danes ocenila, da je promocija skozi košarko veliko odmevnejša kot morebitno sodelovanje v Seulu."