Društvo za pomoč žrtvam kaznivih dejanj Beli obroč Slovenije bo tako 7. decembra praznovalo posebno obletnico delovanja. Ustanovljeno je bilo 5. decembra 2003 na pobudo Društva državnih tožilcev Slovenije po vzoru številnih evropskih držav. Društvo danes šteje 385 članov, doslej je razdelilo okoli 170.000 evrov finančne pomoči več sto družinam, pri čemer po besedah Nussdorferjeve niso prejeli niti centa donacij od države.

Predsednica Belega obroča Slovenije po sedmih letih ugotavlja, da je nasilja pri nas več oziroma ga ljudje več zaznajo in prijavijo. Zelo se ji zdi pomembno, da se okoli žrtev "naredi obroč in zato je beli obroč obroč pomoči na različne načine", pravi. Nudijo psihoterapijo, finančno in pravno pomoč, tu je tudi program Začeti znova.

"Knjiga Črna mavrica po eni strani osvešča, po drugi pa pomaga, kajti čisti izkupiček knjige je namenjen nakupu bonov Mercatorja, ki bodo ljudem v decembru pričarali lepše praznike," je poudarila Nussdorferjeva.

V sedmih letih delovanja so pomagali več tisoč žrtvam nasilja v družini, razdelili preko 170.000 evrov pomoči, prepotovali Slovenijo s šestimi knjigami po dolgem in počez, prejeli najmanj 15.000 klicev ljudi v stiski, odgovorili na prav toliko mejlov ter se sestali z več sto žrtvami. Predsednici društva se zato zdi, da so v Sloveniji žrtvam nasilja izredno pomagali.

V Črni mavrici je dvanajst zgodb o različnih oblikah nasilja, o zasvojenosti in revščini, ki prizadenejo vse, od najmlajših do najstarejših. "Zgodbe opominjajo, da se to ne sme dogajati, učijo, kaj narediti, da bo v bodočnosti tega manj. Želimo, da bi tem ljudem ustvarili lepo mavrico, zato je črno izhodišče za lepo," pravi Nussdorferjeva. Drugi del knjige pa govori o sedemletnem delovanju društva v sliki in besedi.

Črna mavrica je sedma knjiga Vlaste Nussdorfer, sicer tožilke na vrhovnem državnem tožilstvu, in bo naprodaj v Mercatorjevih trgovinah po ceni 9,90 evra. Pred tem so izšle njene knjige Deklica z vžigalicami, Naši dečki z ulice, Vrednote na odru življenja, Naši obrazi, Abeceda življenja in Razmišljanja o življenju.

Kot je na novinarski konferenci dejala Mojca Senčar iz slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna, nas Vlasta Nussdorfer "stalno opominja na tabuje in jih poskuša reševati", kar dokazuje Črna mavrica.