Larinto, ki je doslej trikrat stal na odru za zmagovalce, se je vrnil v velikem slogu, saj se mu je lanska sezona povsem ponesrečila, ko je bil v svetovnem pokalu 67. Očitno mu je prihod novega glavnega trenerja Pekka Niemele, ki se je v domovino vrnil iz Francije, dobro del. "Noro, noro. Za menoj je težko poletje, a trdo delo se mi je obrestovalo. Dvojna finska zmaga je fantastičen dosežek," je povedal presrečni Ville Larinto. Finsko zmagoslavje pred manj kot 1000 gledalci zasenčil nov spodrsljaj zvezdnika Janeja Ahonena, ki je neuspešno začel svojo 18. sezono v svetovnem pokalu. Potem ko je bil v kvalifikacijah v Kuusamu diskvalificiran, ker se je pognal po zaletišču, ko se je že prižgala rdeča luč, se sinoči ni uvrstil v finale, saj je bil šele 35.

Športni uspeh je z naslovnih finskih časnikov izrinil Harija Ollija. Sredinec, ki ga je 25-letni finski skakalec pokazal v kamero, potem ko je izpadel v kvalifikacijah za nedeljsko tekmo v Kuusamu, je imel v njegovi domovini velik odmev. Še preden ga je Mednarodna smučarska zveza (Fis) kaznovala s prepovedjo nastopa na eni tekmi za svetovni pokal, ga je iz reprezentance izključil selektor Niemela, sodelovanje z zmagovalcem treh tekem za svetovni pokal ter svetovnim podprvakom leta 2007 na veliki skakalnici v Saporu pa je prekinil tudi njegov osebni trener Kimmo Kykkanen.

V Kuopiu je po prvi seriji kazalo na zmago vladarja lanske zime Švicarja Simona Ammanna, ki je tudi v finalu za štiri metre preskočil Larinta, a je imel izdatno pomoč vetra, zato je bil odbitek točk zaradi izravnave tako velik, da je tudi na drugi tekmi letošnje zime zasedel tretje mesto. Avstrijec Andreas Kofler je s četrtim mestom obdržal rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu.

Slovenska zračna eskadrilja je poskrbela za novo razočaranje. Točke je za 25. mesto osvojil le 18-letni Peter Prevc, potem ko se je v finale uvrstil skozi šivankino uho in bi tekmo končal na 30. mestu, vendar so mu dovolili, da je nastop v drugi seriji ponovil. "Peter je lahko skok ponovil, ker ga delavec s pihalnikom ni videl in bi ga skoraj zadel," je pojasnil pomočnik glavnega slovenskega trenerja Igor Medved. S ponovljenim skokom, dolgim 116,5 metra je Prevc napredoval za pet mest. Primož Pikl je bil 41., že v kvalifikacijah sta izpadla Mitja Mežnar in Jurij Tepeš. Naslednji tekmi svetovnega pokala bosta v soboto in nedeljo v Lillehammerju, kjer sta pod vodstvom selektorja Matjaža Zupana že od torka na treningu Robert Kranjec in Jernej Damjan, ki naj bi zbolel, zato naj bi bil njegov nastop vprašljiv. Zaradi stavke finskih pilotov čaka skakalno karavano naporno potovanje na Norveško, kamor bodo odpotovali preko Rige v Latviji, medtem ko bodo opremo prepeljali s tovornjakom po cesti in morju.