"Predsednik vlade Borut Pahor in generalni sekretar Fiba Europe Nar Zanolin sta dosegla okvirni dogovor, ki gre v smeri, da sta obe strani zadovoljni in da Slovenija na tej podlagi lahko v nedeljo dobi organizacijo evropskega prvenstva v košarki. Ta dogovor morata potrditi še v četrtek slovenska vlada in v nedeljo glavni odbor Fiba Europe," je za STA dejal direktor urada vlade za komuniciranje Darijan Košir po pogajanjih, v katerih so sodelovali predsednik slovenske vlade Borut Pahor, minister za šolstvo in šport Igor Lukšič, predstavniki Košarkarske zveze Slovenije in generalni sekretar evropskega dela Fiba Europe Nar Zanolin.

Kot je po pogajanjih za radio Slovenija povedal minister za šolstvo in šport Igor Lukšič, sta se strani dogovorili, da se pristopnina iz štirih milijonov evrov zniža na tri milijone, obvezni zakup oglasnega prostora pa je vreden 3,5 milijonov evrov in bo šel tudi na pleča pokroviteljev.

Z dogovorom je bil zadovoljen tudi Nar Zanolin, ki je prav tako za radio Slovenija dejal: "Pogovori so bili zelo konstruktivni. Vlada je pripravila ponudbo, ki jo bo v nedeljo preučil 'board' Fiba Europe. Mislim, da smo na dobri poti, vendar jaz nisem tisti, ki odloča o tem. Osebno bi rad videl, da bi bilo evropsko prvenstvo v Sloveniji."

Zadovoljstva pa ni skrival niti predsednik Košarkarske zveze Slovenije Roman Volčič. "Veseli nas, da se zadeve premikajo v pravo smer, a moramo na končno odločitev počakati do nedelje, ko bo v Münchnu potekalo zasedanje izvršnega odbora FIBA Europe, na katerem bo dokončno znano, ali bo Slovenija dobila organizacijo največjega športnega dogodka v zgodovini samostojne Slovenije. Mi smo pripravljeni, da izvršnemu odboru Slovenijo in Košarkarsko zvezo Slovenije prikažemo v najboljši luči in dokažemo, da smo sposobni organizirati najboljše prvenstvo doslej," je dejal Volčič.

Slovenska vlada bo svojo odločitev oziroma ponudbo predstavila javnosti jutri na novinarski konferenci po seji, izvršni odbor Fiba Europe pa bo v nedeljo, 5. decembra, na zasedanju v Münchnu prireditelja EP 2013 sporočil okoli 14. ure.