Kako bi ocenili pripravljenost Gregorinove, Bauerja, Faka?

Tokrat smo prvič v položaju, ko imamo štiri, ki so lahko na vsaki tekmi med deseterico in vsi sposobni za stopničke, če se ujamejo okoliščine. Tako ni bilo še nikoli doslej. Bauer denimo ni več edini, ki bi nosil celotni pritisk uspeha, Marič je bolj umirjen. Res je, da v Oestersundu na začetku sezone nikoli nismo blesteli in tudi tokrat vrhunsko formo načrtujem za Pokljuko. Letos bi morali biti v boljši strelski formi, saj smo trenirali pod tekmovalno obremenitvijo.

Teja pogumno omenja stopničke.

Nimam primerjave med Tejo in ostalimi dekleti. Po zaostanku v odstotkih za trojico Bauer-Rupnik-Fak zaostaja manj kot lani. V teku je dobra. Tudi miselnost je drugačna. Če se je lani želela vrniti, letos napada. Če bo tvegala več in izgubila 12 do 15 sekund manj pri času streljanja na dveh postankih, bo blizu uspehu.

Kako bo potekala selekcija med Petrom Doklom in Vasjo Rupnikom za četrtega moža na tekmi?

Peter je zmanjšal zaostanek v teku za Bauerjem in bo kot bolj zanesljivi strelec začel na 20 kilometrov v Oestersundu. Potem bomo videli. Dokl je zamenjal tudi smuči. Odslej vsi tečejo s Fischerjevimi, s čimer smo izničili ugibanja glede smuči. Vsi imajo dober material. Za prvo štafetno tekmo v Hochfilznu pa bodo razmerja že znana, iskali bomo idealen vrstni red. Fak pa bo verjetno tekel zadnjo predajo.

In kako ste bili vpleteni v primer Fak?

Verjeli ali ne, s tem nisem imel kaj dosti. Nisem se pogajal. Le za vse sem bil kriv. Od maja se nisem z nikomer pogovarjal o tem, z nobenim Hrvatom pa od aprila. Pri tej borbi za Faka nisem imel nič, čeprav imam verjetno zasluge za to, kar je naredil Fak za Hrvaško in Slovenijo. Sicer pa naše vodstvo niti ni bila stranka v postopku. Fak ni bil na šahovnici med Slovenijo in Hrvaško. Nismo se borili zanj. Ponudili smo mu, da trenira z nami in on se je odločil in prišel. Naše vodstvo je bilo le mediator v sporu, ker mu hrvaška stran tri mesece ni dvignila telefona. No, moj prispevek je bila le moja kolumna, ki je razjezila predsednika njihovega olimpijskega komiteja Matešo.

Kako je reagiral Jakov, ko ste mu na vrhuncu drame vzeli računalnik in mobitel?

To je bil najin dogovor. Če bi to naredil Ivan Hudač ali Vladimir Korolkevič, bi bila to za vas vrhunska genialna poteza. Ali je bilo potem zato, ker sem to jaz naredil, to grdo? Nisem mu vzel, da bi bilo moje, ampak sem le želel, da je imel zvečer mir in da mu niso zvonili telefoni. In ni živčno pregledoval forumov, kaj piše o njem, da bi ga razburjalo. Pri 22 letih ni mogoče razmišljati tako kot mi sedaj. Tudi mene je obremenjevalo in sem malo spal.