Prav Moya pa je tisti, ki se lahko pohvali, da je prvi spoznal, kakšen talent v sebi skriva Nadal. "Da ga poznam že več kot deset let, je zame posebna čast. Ko sem ga spoznal, je imel le enajst let. Vedel sem, da ima potencial, da postane vrhunski igralec, a nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. Pravzaprav moram priznati, da si nisem mislil, da lahko pride tako daleč. Že zdaj je eden najboljših, pa nima še niti 25 let," pravi Carlos Moya.

Nadal je Moyo že večkrat proglasil za svojega mentorja in vzornika v najstniških letih. "Bil je prvi Španec, ki je bil na vrhu lestvice ATP, v zgodnji mladosti pa mi je velikokrat stal ob strani. Za vso pomoč mu bom večno hvaležen," je Rafael Nadal o svojem mentorju vedno govoril le z izbranimi besedami, s podobnim tonom pa mu odgovarja tudi Moya: "Mislim, da se Rafa ni prav nič naučil od mene. Če pa se že je, potem vse počne precej bolje kot jaz. Že velikokrat sem govoril, da če sem jaz pomagal njemu, je hkrati tudi on pomagal meni. Ko je bil star 13 ali 14 let, sva skupaj veliko trenirala. Takrat sem bil blizu desetim najboljšim na svetu, a kljub temu me je Rafael nekajkrat tudi premagal. Ravno zaradi tega sem še bolj trdo treniral, saj si nisem smel dovoliti, da je neki otrok boljši od mene."

Moya se je v zgodovino vpisal z dvajsetimi osvojenimi turnirji, nedvomno pa je najsvetlejša točka naslov v Roland Garrosu leta 1998. Čeprav je po naravi levičar, je tenis igral kot desničar, bil pa je tudi prvi Španec, ki je zasedal prvo mesto na lestvici ATP, čeprav je bil tam le dva tedna (drugo najkrajše obdobje na vrhu lestvice). Vedno je veljal za preprostega in odprtega fanta, zato ni čudno, da ga je na prireditvi v njegovo čast na zaključnem turnirju ATP pozdravila kopica sedanjih in nekdanjih teniških mojstrov. Poleg vsem finalistov, ki so v London prispeli po službeni dolžnosti, so na Otok prileteli tudi Mihail Južnij, Carlos Costa, Albert Costa, Thomas Johansson in Alex Corretja. "To sicer ni način, kako sem se želel posloviti od tenisa, ampak poškodba stopala mi drugega preprosto ni omogočila. Toda hvala vsem za vsa ta leta. Kmalu se bomo spet videli, sicer ne vem še kje, a upam, da kmalu," je ob koncu kariere v londonski areni O2 spregovoril Moya.

Svoj drugi dom je Moya našel v naši bližnji soseščini v Umagu, kjer je na tamkajšnjem turnirju igral kar 14 let zapored in osvojil pet naslovov. Zaradi izjemne medsebojne navezanosti je postal častni prebivalec Umaga, temu turnirju pa je pomoč obljubil tudi po koncu kariere: "To je zame najboljši turnir na svetu. V Umag prihajam že 14 let in v bodoče lahko direktor turnirja vedno računa na mojo pomoč pri pripravi turnirja. Tu sem osvojil tudi svoj jubilejni 20. naslov, takrat pa sem se tudi odločil, da želim biti s tem turnirjem trajno povezan," je izjavil Moya, kar so v Umagu seveda z veseljem sprejeli.

V zasebnem življenju je dolgo iskal svojo pravo ljubezen, našel pa jo je šele pred kratkim, ko je spoznal španska igralko Carolino Cerezuelo, s katero ima tudi hčerko Carlo. Pred tem je Moya prijateljeval z italijansko teniško igralko Flavio Pannetto, ki pa po končani zvezi ni bila preveč razočarana, saj je šele nato zaigrala najboljši tenis v karieri.