Klinarjeva si je v izjemni taktični tekmi priborila prvo odličje z velikih tekmovanj po šestih letih oziroma evropskem prvenstvu 2004. Tekmo je začela na sedmem mestu, kasneje pa predvsem v prsnem slogu stopnjevala ritem. Na 350 metrih se je že prebila na četrto mesto, v finišu pa je bila pred njo le večna tekmica, Madžarka Zsuzsanna Jakabos.

"Navajena sem že, da v prvi polovici zaostanem in sem med zadnjimi, a tokrat mi je šlo dobro v prsnem slogu, kjer sem ujela konkurenco, na koncu pa sem vedno med najmočnejšimi. Videla sem, da je Jakaboseva blizu in takrat sem vedela tudi, da se borim za kolajno. Seveda sem zato stisnila še bolj," je taktiko razložila Anja Klinar, ki je z izidom 4:30,83 poskrbela tudi za nov slovenski rekord in za desetinko prehitela Francozinjo Laro Grangeon. Po tekmi se ji je odvalil tudi kamen od srca, saj je dolgo čakala to kolajno: "Odlični občutki po tako dolgem času, ko mi je uspelo priti do odličja. Posebno, ker po bolezni zaradi nekoliko slabše pripravljenosti nisem imela take samozavesti kot poleti. Želja je seveda bila velika, treme pa ni bilo, saj sem že zjutraj plavala hitro, a takega izida, kot sem ga dosegla v finalu, nisem pričakovala. Res sem vesela, ker mi je končno uspelo osvojiti kolajno, ki sem ji bila že tolikokrat tako blizu. Izid je tudi lepa napoved za svetovno prvenstvo v Dubaju."

Za četrto slovensko kolajno na tem prvenstvu je poskrbel 32-letni Peter Mankoč, ki je bil v svoji paradni disciplini na 100 mešano z izidom 52,87 srebrn. Kot je Mankoč napovedal, je zlato osvojil Nemec Markus Deibler (52,13), ki je bil v končnici premočan za vse tekmece. Bron je pripadel Špancu Alanu Cabellu Fornsu (53,24). Še na polovici je bil Mankoč prepričljivo v vodstvu, v drugem delu pa je moral prvo mesto prepustiti Deiblerju.

Za Mankoča je bila to že 12. zaporedna kolajna na 100 mešano, zbira jih že vse od prvenstva 1999. "Dobro sem plaval v delfinu in hrbtno, prsno pa ni bilo najboljše. Na koncu je bilo težko, manjkal mi je kanček svežine. Deibler je v pravih letih, vrhunsko pripravljen in z enkratno formo si je priboril zmago. Letos je v vrhunski formi in če bo tako nadaljeval, si bo priboril še veliko zmag. Vesel sem tudi srebra, saj je pred prvenstvom kazalo slabo, tukaj pa se mi je forma dvignila. Skoraj kot čarovnija, čeprav se je tukaj že pokazalo, da lahko pričakujem tak izid," pa je ocenil Mankoč, ki poudarja, da bo treba formo za kolajno v Dubaju še precej bolj popraviti. "Časa je malo. Tam bo še Američan Lochte in drugi. Težko bo že za finale," pravi Mankoč, ki ima v rokavu še drugega aduta - 100 delfin, kjer je v boljši formi, kar je dokazal tudi v Eindhovnu z osvojenim srebrom in je napovedal precej boljšo formo za tekmovanje na Arabskem polotoku.

Že čez 14 dni bo slovenska reprezentanca odpotovala na svetovno prvenstvo v Dubaj, tudi s slovenskima adutoma Mankočem in Klinarjevo, tretja junakinja prvenstva v Eindhovnu, Tanja Šmid, srebrna na 200 prsno, pa je nastop na SP odpovedala.