"Popoln konec tedna. Boljše ne bi moglo biti. Bil sem sproščen, zato sem užival v skokih, saj sem na tekmo le prenesel tisto, kar sem kazal že na treningih. Uresničil sem življenjski sen, da prvič v karieri oblečem rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu," je povedal 26-letni Andreas Kofler. Če je bila avstrijska premoč pričakovana, je majhno presenečenje tretje mesto junaka minule zime, Švicarja Simona Ammanna, saj po težavah s hrbtom na treningih ni kazal, da se bo povzpel na oder za zmagovalce.

Slovenski izkupiček z 12. mestom Petra Prevca, 29. Primoža Pikla in šestim na moštveni tekmi je manjši od pričakovanj in ponujene priložnosti. Slovenski osmoljenec Kuusama je bil prvi zvezdnik ekipe Robert Kranjec, saj je v soboto na ekipni tekmi v drugi seriji skočil le 85 metrov, da je slovensko zračno eskadriljo prehitela Poljska, včeraj pa se sploh ni uvrstil v finale. Na tekmi posameznikov je slovensko čast reševal najmlajši, saj je 18-letni Peter Prevc z 12. mestom dosegel najboljšo uvrstitev v karieri na tekmah za svetovni pokal, potem ko je bil lani najvišje trikrat na 14. mestu.

"Dvanajstega mesta nisem pričakoval, vedel pa sem, da z dobrimi skoki lahko posežem visoko. Dobro sem se ujel s skakalnico, saj mi je bila zelo všeč že na prvem treningu. Tekma posameznikov je bila zelo težka, razlike majhne, tudi veter se je vseskozi rahlo spreminjal. Glede na prejšnje dni je bila tekma zelo poštena," je povedal skakalec iz Dolenje vasi v Selški dolini. Medtem ko se je Prevc veselil dosežka kariere, je bil slabe volje Jurij Tepeš, ki je v Kuusamu do včeraj le enkrat pristal pod 130 metri, nato pa v prvi seriji padel.

"Na tekmi posameznikov smo bili zelo blizu cilja, a je prvih deset tekmovalcev zelo močnih. Prevc je dosegel zelo lep rezultat, veseli smo tudi točk Pikla, medtem ko Tepešu in Kranjcu ni šlo. Za visoko uvrstitev je bil potreben popoln odskok, saj so bile zaletne hitrosti zelo majhne. Tepeš ni prikazal skoka, kot jih je kazal v prejšnjih dneh in na ekipni tekmi. V nedeljo ni bil natančen na odskočni mizi, ob tem je imel še malce smole z vetrom. V drugem delu skoka se je boril, a se mu je ponesrečil telemark ob doskoku, zato je padel. Kranjcu konec tedna ni najbolj uspel, kar mu je načelo malce samozavesti. V soboto na moštveni tekmi v zadnji seriji ni imel nobenih možnosti, saj je bil veter tako močan, da ga je takoj za odskočno mizo priklenil na doskočišče. Vseeno sem z uvodnima tekmama zadovoljen. Manjka nam še nekaj sproščenosti, da bi pripravljenost fantov prišla še bolj do izraza," je povedal selektor slovenske reprezentance Matjaž Zupan.

Naslednja tekma bo v sredo v Kuopiu, kjer zaradi neprimernega obnašanja ne bo smel nastopiti domači as Harri Olli. Mednarodna smučarska zveza ga je kaznovala z eno tekmo prepovedi nastopanja, ker je včeraj, potem ko je izpadel v kvalifikacijah, tekmovalni žiriji z iztegnjenim sredincem povedal svoje mnenje.