Med njimi velja posebej izpostaviti okvare na drobnem ožilju, očeh, ledvicah in živcih. Na srečo danes obstajajo načini, kako te zaplete preprečiti ali zamejiti, saj imamo metode, s katerimi lahko izmerimo povprečje glukoze v krvi za obdobje osmih do desetih tednov. Če dolgoročno uredimo glukozo pod vrednost 6,5 oziroma pod 7 mmol/L, lahko namreč občutno zmanjšamo tveganje za zaplete.

"Če zmanjšamo glukozo za samo en odstotek, dosežemo za 37 odstotkov manj okvar na drobnem ožilju, za 43 odstotkov manj zapletov na nogah, za 21 odstotkov manjšo smrtnost, 14 odstotkov manjše tveganje za miokardni infarkt in za 12 odstotkov manjše tveganje za možgansko kap," je sogovornik naštel rezultate kliničnih študij, ki dokazujejo pomemben vpliv urejenosti sladkorne bolezni na sistemsko zdravje.

Diabetes - grožnja za infarkt

Sladkorni bolniki z boleznijo tipa 2 imajo 2- do 4-krat pogostejše srčno-žilne zaplete, ki vodijo v prezgodnjo smrt. "Če ima oseba sladkorno bolezen, nosi enako tveganje kot posameznik enakih let, ki nima sladkorne bolezni, a je že preživel miokardni infarkt," je poudaril Janež. Spomnil je še na zgovoren statistični podatek: eden od štirih ljudi, ki poiščejo prvo pomoč na ljubljanski urgenci z bolečinami v prsnem košu in dobijo diagnozo akutni miokardni infarkt, je sladkorni bolnik.

Razlogi, zakaj toliko sladkornih bolnikov doživi srčno-žilne zaplete, tičijo v spremembah na žilju, ki jih povzroča glukoza. Koronarne žile, ki prehranjujejo srčno mišico, so pri bolnikih z diabetesom zožene, kar otežuje preskrbo srca s kisikom.

Janež je povedal, da pri diabetesu zapletov ne sproža samo povišana glukoza. V večini primerov imajo bolniki težave še s povišanimi krvnimi maščobami in povišanim krvnim tlakom. "Združujejo se trije dejavniki tveganja, zato ateroskleroza oziroma poapnenje žil tako hitro steče," je pojasnil. Dodal je, da diabetologi usmerjajo svoje moči v osveščanje bolnikov, naj poleg urejene glukoze dosežejo tudi urejen krvni tlak (pod 130/80 mm Hg) in krvne maščobe ter seveda holesterol (pod 4; LDL pod 2 mmol/L). "Sladkorno bolezen potem zdravimo multifaktorsko," je povzel sogovornik.

Letni pregledi očesnega ozadja in nog

Sladkorni bolnik naj bi enkrat na leto opravil preiskavo za odkrivanje morebitnih sprememb na žilju. Eden takšnih je pregled očesnega ozadja. "Če ugotovimo drobno spremembo na mrežnici, jo lahko z lasersko fotokoagulacijo pravočasno odstranimo in s tem ohranimo vid. Istočasno pa nam te okvare kažejo na sistemsko prizadetost ožilja," je povedal Janež in dodal, da je pomembna preiskava, s katero iščejo mikrovaskularne zaplete, tudi pregled nog enkrat na leto ali na daljše obdobje (po posvetu z zdravnikom). Z njim ugotavljajo, ali in v kakšni meri je prizadeto senzorno živčevje. "Če bolnik na določenih mestih ne čuti dotikov, vbodov ali pritiska, to govori o prizadetosti," je povedal sogovornik in dodal, da takšnim bolnikom diabetologi svetujejo glede obutve in oskrbe ran ter žuljev. S tem lahko namreč preprečijo amputacije in diabetične gangrene.

Pomemben parameter, s katerim odkrivajo zaplete, je tudi prisotnost beljakovin v jutranjem urinu. "Zato je izjemno pomembno, da bolniki ob kontroli prinesejo jutranjo vodo. V njej ne iščemo samo prisotnosti glukoze, ampak tudi beljakovine, ki posredno kažejo na žilno-ledvično prizadetost. Tako lahko pravočasno znižamo krvni tlak in predpišemo ustrezna zdravila, ki zaščitijo delovanje ledvic," je povedal diabetolog Janež.