Avstrijci so zanesljivo vodili že po prvi seriji prve tekme skakalcev v novi sezoni (635,5 točke). Olimpijski zmagovalci so imeli 29,3 točke naskoka pred Norveško (606,2), tretja je bila Japonska 656,5), pred Slovenijo na šestem mestu (544,5 točke) pa sta bili še Finska (550,3) in Poljska (546,2).

Po uvodnem skoku Pikla (121 m) je bila Slovenija peta, Tepeš pa je nato poletel kar 142,5 m ter ekipo popeljal v bolj za stopničke, saj so Japonci na drugem mestu tedaj pred četrtouvrščeno Slovenijo vodili le za 18,5 točke. Delo je nato v tretji izmenjavi prve serije uspešno nadaljeval še Prevc ter po 133 m dolgem skoku slovenski zaostanek za Japonsko znižal na vsega desetinko točke. Slovenska vrsta je kljub temu ostala peta, saj so se na tretje mesto zavihteli Finci. Kranjcu (126 m) ni uspelo napraviti preboja in je zaostanek za Japonsko, ki je bila pred drugo serijo tretja, povišal na 11 točk.

Tepeš je bil tudi v svojem drugem poskusu na tekmi izvrsten in je Sloveniji popravil ne le uvrstitev (5. mesto), ampak je znižal tudi zaostanek za Finsko na manj kot deset točk (9,2). Prve tri ekipe pa so bile že predaleč od slovenskih misli na stopničke, saj so imeli Japonci kot tretji že 36,6 točke prednosti. Prevc je nato s 133 metri Sloveniji zagotovil veliko prednost pred Poljsko, 38,7 točke. Kot zadnji je za najbolj uporne slovenske zasledovalce skakal Adam Malysz, ki so mu namerili 132 m, Kranjec pa je pristal pod 90 metri (85 m) in Poljska je bila na koncu 43 točk pred Slovenijo.

"Kranjec v zadnji seriji ni imel nobenih možnosti. Veter je bil tako močan, da ga je takoj za odskočno mizo priklenil na doskočišče. Toda z nastopom smo lahko zadovoljni. Bili smo blizu petega mesta, če ne bi imeli na koncu smole, kaj več pa bi težko dosegli. Fantje so dokazali, da so tudi v spremenljivih vetrovnih razmerah dobro pripravljeni. Čeprav so skakali iz različnih naletov in v različnih vetrovnih razmerah, pa je Tepeš dokazal, da je v dobri formi. To je kazal že na treningih. Veseli smo, da imamo še enega takega fanta v ekipi. V nedeljo na posamični tekmi bomo zadovoljni, če bo kdo prišel v deseterico in če bosta še dva osvojila točke," je povedal prvi slovenski skakalni trener Matjaž Zupan.

Na vrhu nič novega. Avstrijci so ubranili lansko zmago iz Kuusama ter z 68 točkami prednosti pred Norvežani, bronastimi na letošnjih OI, pokazali, zakaj so v Vancouvru osvojili olimpijsko zlato. Japonci so na koncu ponovili uspeh iz lanskega leta, ko so bili tretji na svetovnem prvenstvu, čeprav so za zmagovalci zaostali za več kot 100 točk (110,1). S sedmim mestom so bili razočarani Nemci, med osmerico ekip v drugi seriji pa so bili na repu Rusi. Na startu je bilo enajst reprezentanc.

V nedeljo se bo ob 13.15 v Kuusamu pričela še posamična tekma. Petkove prestavljene kvalifikacije bodo ob 9. uri, nastop na tekmi pa si bodo skušali zagotoviti tudi Tepeš, Pikl in Prevc, medtem ko ima Kranjec kot deseti v skupnem seštevku v lanski sezoni nastop na prvi posamični tekmi svetovnega pokala nove sezone že zagotovljen.