V pravih polarnih razmerah, v vetru in hudem mrazu, kjer sta bili žrtvi tudi astmatičarki Vesna Fabjan (53. mesto) in Katja Višnar (21. mesto), je bilo glede na tradicijo in potek zadnjih dogodkov pričakovati, da bosta v velikem finalu trčili prav mišičasta Marit in »lady drama«. Norvežanka je namreč dobila še sedmo tekmo svetovnega pokala zapored, Slovenka pa je v deželi Joulupukkija le nadaljevala niz treh zmag zapored (2006–2008) in lanskega drugega mesta.

In prav obe sta se že trdno držali svojih vzdevkov. Bjoergnova, ki z novimi zdravili za astmo kljubuje tudi ekstremnim razmeram, je bila že v kvalifikacijah kar štiri sekunde in pol sekunde pred Kowalczykovo, Majdičevo in fenomenalno hitro Katjo Višnar. Blejka žal ni mogla upravičiti vloge prve nosilke v drugi četrtfinalni skupini. Prava drama je bil polfinalni tek Petre s Švedinjo Charlotte Kalla, Kowalczykovo in Norvežanko Maiken Caspersen Falla. Petra je bila namreč šele tretja in finale se ji je nasmihal le kot srečni poraženki po času. Vendar je sodnikom padel v oči »skayting« Kowalczykove in Falle. »Malce je šlo znova na tesno, z veliko gneče, Kowalczykova je zadrsala tik pred mene v smučino, kar je bilo očitno dovolj za tokrat zelo strogo tekmovalno žirijo. Mejilo je na incident, a se je tokrat obrnilo proti Poljakinji,« je Majdičeva opisovala delček več kot štiri ure dolgega tekmovanja, seveda s prijetnim, njenim že 41. ceremonialnim delom vred. V ciljnem vzponu (Petra še ni čisto prepričana, če so organizatorji držali obljubo o poimenovanju) sta z Bjoergnovo v velikem obračunu tekmice pustili za seboj kar za debelih osem sekund.

Tudi tretjo Astrid Jacobsen, svetovno prvakinjo iz Sapora. »Držala sem jo. V sneženi smučini je bil na koncu zelo pomemben izbor najbolj zvožene smučine. Marit je bila toliko hitrejša in spretnejša v zadnjem ovinku, da nisem imela veliko možnosti. Glede na to, kako močna je Marit, je to super dosežek zame,« je pristavila. Kako pomemben je bil pravzaprav ta klasični sprint, povedo besede Ivana Hudača. »Meni kot trenerju in tudi tekmovalki to zares veliko pomeni. Predvsem potrditev, da je v paradni disciplini še vedno favoritinja za zmago na vsaki tekmi. Negotovosti je konec. In bila je enakovredna Bjoergnovi, ki je bila v Gallevareju z odskokom najboljša. Druge so bile daleč zadaj. Tako ni treba iskati stranskih okoliščin, kot so tehnika teka, taktika, priprava smuči, ki velikokrat pomembno vplivajo na razplet,« je bil pomirjen Hudač, ki za današnje (pet kilometrov klasika) in jutrišnje (10 kilometrov drsalno zasledovanje) nadaljevanje »Božičkovega Toura« napoveduje le tek na polno brez preračunavanj. Sekunde prednosti ne pomenijo veliko. »Zadovoljna sem s kvalifikacijami. Potrditev imam, da sem hitra. Žal sem mi v nadaljevanju ni izšlo. Počasna, zasnežena smučina, težko dihanje,« je razložila Višnarjeva, ki tako kot Fabjanova zaradi mraza »toura« verjetno ne bo nadaljevala.