Med slovenskimi kandidati za medalje je bila prva v vodi Šmidova, ki je vodila vse do končnice tekme, dosegla nov slovenski rekord 2:22,88. V napetem finišu jo je za desetinki ugnala Rusinja Anastazija Čaun (2:22,68), tretja je bila s skoraj sekundo in pol zaostanka Italijanka Chiara Boggiatto.

"Pričakovala sem dober izid, državni rekord in želela sem si medaljo, Borut (Petrič op. p.) jo je napovedal, a nisem vedela, če mi bo res uspelo. Jaz sem maksimalno zadovoljna, moja prva medalja ...., " je bila po srebru in prvi medalji na velikih tekmovanjih vesela Šmidova.

Medalja je za Šmidovo postala realnost že po prihodu v Eindhoven. "Resno sem o njej začela razmišljati po Budimpešti in zdaj, ko sem videla prijave. Res hvala Borutu, Triglavu in seveda Radovljici, kjer sem lahko trenirala," je v valu veselja še povedala 20-letna Kranjčanka.

"Vedel sem, da se lahko bori tudi za zlato. Na koncu se morda celo ni upala zmagati, ampak rezultat je perfekten, tudi uvrstitev. Gremo naprej. V plavanju ni bilo praktično nobene napake, morda malce premalo agresiven prihod v cilj in uresničila bi se moja napoved o zlatu," pa je dodal njen trener Borut Petrič, legenda slovenskega plavanja, evropski prvak leta 1981 na 400 prosto.

Po podelitvi na 200 prsno so se v vodo pognali tekmovalci na 100 delfin. Svetovni rekorder na 100 mešano, Peter Mankoč, je branil srebro z lanskega tovrstnega tekmovanja, tokrat pa osvojil bron, ki ga je napovedal po polfinalu. Zmagal je Nemec Steffen Deibler (49,95), drugi pa je bil Nizozemec Joeri Verlinden (50,52).

"Vsaka medalja mi veliko pomeni, čeprav se je odnos po lanski tekmi, ko je bila prekinjena moja serija na 100 mešano, le nekoliko spremenil. Moj glavni cilj bo SP v Dubaju in današnji izid je dobra napoved za december. Pričakoval sem celo, da bom počasnejši in da bo to vseeno zadostovalo za bron, a pričakoval sem tudi, da bosta počasnejša Deibler in Verlinden," pa je nastop ocenil Mankoč.

Vesel je bil tudi tokratne medalje: "Po lanski tekmi, ko sem prekinil niz na 100 mešano, je odnos malo drugačen, a vseeno je medalja medalja in še vedno sem vsake vesel, žar pa je manjši." Z napovedmi za naprej pa je bil previden: "Na žalost se je zaradi višjih sil (poškodba op. p.) marsikaj spremenilo in jutri bom videl, kaj lahko opravim na 100 mešano. Prsno nisem treniral skoraj devet mesecev. Za SP je današnji izid dober obet in december mi pomeni veliko. Lahko bi se pripravil za EP, a rajši sem drugi v mestu, kot prvi v vasi."

Mankoč je bil navdušen tudi nad nastopom Šmidove. "Res super izid in enkratno plavanje. V cilju je izgubila zlato, kar se je v preteklosti zgodilo tudi meni, a to so izkušnje. Tanja bo imela za to še veliko priložnosti. V plavanju, obratih, skoku in drugih elementih ima še velike rezerve za napredek in uspela bo priti tudi do zlata," je slovensko junakinjo dneva pohvalil bržkone najizkušenejši plavalec prvenstva, ki je medaljo osvojil že na 12. EP v 25-metrskih bazenih zapored.

Že v prvem finalu dneva je z osebnim rekordom 8:22,77 in petim mestom najboljšo uvrstitev na članskih tekmovanjih dosegla dvakratna mladinska evropska prvakinja Tjaša Oder. "Želela sem si osebni rekord in ga odplavala. O medalji nisem razmišljala, seveda pa si jo vsi plavalci želimo," je povedala Odrova, ki so ji številni pripisovali možnosti za bron. Le mesto za njo je pristala reprezentantka Radovljice Nina Cesar, ki ni skrivala, da si je želela še kakšno sekundo boljši dosežek: "Želela sem si stisniti vse iz sebe, a je bilo težko. Upam, da bo v Dubaju boljše."

Izkazala se je tudi Katja Hajdinjak, ki je na 50 delfin kar dvakrat popravila slovenski rekord. Popoldan se je ura ustavila pri 26,87 sekunde, kar je sploh prvi slovenski dosežek pod 27 sekundami. "Pod 27. Zelo sem zadovoljna. Vem, da je še rezerva, a res se je vse lepo izšlo," pa je ocenila plavalka Olimpije.

Visoka pričakovanja bodo imeli slovenski plavalci tudi v prihodnjih dneh. Že v soboto sta boj za kolajno napovedala triglavan Emil Tahirovič in Koprčan Matjaž Markič na 50 prsno, pot proti nedeljskemu finalu na 100 m mešano bo začel Mankoč.