Devetindvajsetletni Švicar Simon Ammann, kralj lanske zime z dvema zlatima olimpijskima kolajnama v Vancouvru, naslovom svetovnega prvaka v poletih in zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, na tekmah v letošnjem poletju ni blestel, vendar je vseskozi zagnano treniral. "Osrednji cilj sezone je zmaga v skupnem seštevku novoletne turneje, edina lovorika, ki še manjka v moji zbirki," napoveduje Simon Ammann, ki bo tekme do božiča izkoristil predvsem za pripravo za prvi vrhunec sezone, drugi bo svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Oslu na Norveškem od 23. februarja do 6. marca.

Če bo obveljalo pravilo, da skupni zmagovalec serije poletnih tekem za veliko nagrado nato pozimi osvoji veliki kristalni globus, ga bo 20. marca v Planici dvignil Japonec Daiki Ito. Zadnjih pet sezon so bili zmagovalci poletja najboljši tudi na snegu v seštevku tekem za svetovni pokal: 2005 Jakub Janda (Češka), 2006 Adam Malysz (Poljska), 2007 Thomas Morgenstern (Avstrija), 2008 Gregor Schlierenzauer (Avstrija) in 2009 Simon Ammann (Švica). Štiriindvajsetletni Ito je osvojil poletno veliko nagrado, čeprav ni nastopil na vseh tekmah, razlog njegovega napredka je tudi v tem, da ima spet domačega trenerja (Finec Kari Ylianttila se je vrnil v domovino, kjer je postal vodja skakalne ekipe), saj je bila največja težava tujih strokovnjakov prav jezikovna ovira.

Ob Itu so bili senzacija poletja Poljaki, ki so imeli v skupnem seštevku poletnih tekem kar pet tekmovalcev med prvo deseterico, zato so tudi zmagali v posebnem točkovanju pokala narodov. Poljska reprezentanca je izredno posrečena kombinacija izkušenosti in mladosti. Njihov prvi as Adam Malysz (trening na snegu v Lillehammerju je končal predčasno, potem ko je po dolgem skoku začutil bolečine v kolenu) trenira samostojno po posebnem programu s svojo ekipo, ki jo vodi izkušeni finski trenerski lisjak Hannu Lepistoe. Ob tem je izjemno dobro sodelovanje med Malyszem zasebnikom in reprezentanco, na čelu katere je trener Lukas Kruczek, saj so pogosto na skupnih treningih. Njihove metode dela dobro pozna vodstvo slovenske reprezentance, saj pogosto sočasno trenira na skakalnicah, na katerih so tudi Poljaki.

Poljaki so poleti prevladovali tudi zato, ker so najboljši avstrijski skakalci nastopili le na nekaterih tekmah. Avstrijci so bili po tradiciji na aktivnih počitnicah v Egiptu, s katerih so odleteli neposredno na sneg v Lillehammer. Z izredno visoki cilji gredo v zimo Norvežani, saj bo svetovno prvenstvo na domačih tleh, zato trenerju Miku Kojonkoskemu ni treba uporabljati posebnih motivacijskih metod. Za nameček bodo še poleti v Vikersundu, kjer gradijo novo letalnico, ki naj bi postala največja na svetu, kar pomeni, da načrtujejo odvzeti Planici svetovni rekord 239 metrov, ki ga ima v lasti svojeglavi Norvežan Bjoern Einar Romoeren.

Finci bodo skušali nekdanjo slavo povrniti pod vodstvom Pekka Niemelae, ki se je v domovino vrnil z začasnega dela v Franciji. V moštvo želi vrniti harmonijo, saj ima večina skakalcev osebne trenerje. Nemci v sezono vstopajo z izkušenimi tekmovalci, Čehi, Francozi in Rusi s kopico nadarjenih fantov. Poleti je presenečal Bolgar Vladimir Zografski, ki je bil na nekaterih tekmah boljši od vseh Slovencev. "Na ekipni tekmi v Kuusamu je cilj uvrstitev med prvih šest, na posamični pa en tekmovalec med desetimi in še dva do tridesetega mesta," pravi slovenski selektor Matjaž Zupan, ki bo danes v kvalifikacije poslal Kranjca, Prevca, Pikla in Tepeša.