Klinarjeva je z novim rekordom prebila led pred drugimi nastopi, saj je priznala, da je bila pred prvim startom precej zaskrbljena, ker so bile priprave na tekmo zaradi bolezni vse prej kot optimalne: "Po eni strani sem zadovoljna z državnim rekordom, a me je bilo pred tekmo precej strah, ker dolgo nismo tekmovali, sem smo prišli neposredno s priprav in nisem vedela, kaj lahko pričakujem. Posebej zato, ker mi tudi na razplavanju in ogrevanju ni šlo po željah. Prvi cilj sem s finalom in rekordom izpolnila, popoldan pa bom skušala biti še malo hitrejša."

Slovenski rekord je v predtekmovanju zadostoval za šesto mesto, lepo pa se je z novim osebnim rekordom 2:16,81 in 14. mestom izkazala tudi mladinka Špela Bohinc.

Izredno suveren je deloval tudi Mankoč na 100 delfin, v disciplini, v kateri je lani v Carigradu osvojil srebro. V zadnji skupini je Mankoč brez težav nadzoroval tekmece, manj pa je bil zadovoljen s posameznimi elementi plavanja, ki se mu v kvalifikacijah niso izšli. "Tako se mi je 'neizšlo' na vseh obratih in prihodu v cilj, kot se mi doslej še ni. Vsekakor sem lahko še precej hitrejši," je prepričan Mankoč, ki ne skriva ambicije, da bi v tej disciplini tudi letos posegel po medalji. Zjutraj je bil četrti.

V polfinalu mu bo družbo delal Robi Žbogar, ki je bil z 52,78 daleč najhitrejši letos in daleč najboljši po prepovedi hitrih visokotehnoloških kopalk, njegov dosežek pa je zadostoval za 12. mesto. V polfinalu bo nastopil tudi Emil Tahirovič, ki je bil na 100 prsno z 59,51 deveti. "Utrujen sem," je bolj v šali nastop pokomentiral "Tahi", zadovoljen z dejstvom, da je zelo hiter, kar je lep obet pred glavnim nastopom na sprinterski 50-metrski razdalji. Z 1:00,04 si je Koprčan Matjaž Markič priplaval dodatne kvalifikacije za 16. mesto v polfinalu proti Luksemburžanu Lurentu Carnolu, a sta se s selektorjem Ronijem Pikcem odločila, da v luči glavnega nastopa na 50 prsno to dodatno plavanje nima pravega smisla. Polfinale je Markič izgubil zaradi slabega starta.

Slovenski plavalci so eden za drugim postavljali svoje najboljše letošnje dosežke. Zato je bil na 100 prsno z 1:01,23 in 28. mestom zelo zadovoljen tudi Robi Vovk, Ljubljančan Grega Plevelj pa je priznal, da je želel malenkost več od dosežka 1:02,32 in 34. mesta.

Polfinalistka je z devetim izidom 31,55 na 50 prsno tudi Tjaša Vozel, ki bo v polfinalu napadala državni rekord Velenjčanke Tine Meže (31,47), ki je bila v kvalifikacijah z 32,43 25., Kranjčanka Tanja Šmid je bila z 32,23 dve mesti pred njo. Vse tri so zabeležile najboljše letošnje dosežke.

To velja tudi za Anjo Čarman (59,86) in Uršo Bežan (28., 1:02,18). Čarmanova pa bo imela po devetem dosežku kvalifikacij priložnost za izboljšanje dosežka že v popoldanskem polfinalu, pomembno pa je, da je ena najelitnejših slovenskih plavalk po slabših poletnih nastopih spet našla del stare forme.

"Najboljše letos. Upam, da bo popoldan še boljše," je bila zadovoljna Čarmanova. Le za 15 stotink in dve mesti je polfinale na 100 prosto zgrešila Nina Sovinek s svojim najboljšim letošnjim dosežkom (55,62). Njena klubska kolegica Katja Hajdinjak je bila s 55,74 26., Velenjčanka Nina Drolc 29. (56,09), osebni rekord 57,43 pa je dosegla radovljiška dolgoprogašica Nina Cesar in potrdila dobro formo.