Verjetno tisto kartico, za katero je predstavnik za odnose z javnostmi Tomaž Šuštaršič že septembra v času državnega prvenstva v letnem biatlonu zagotavljal, da jo kot član kluba ŠD Pokljuka ima in Faku upravičeval naslov prvaka. Mogoče ima dve. Kot naj bi bil po mnenju strokovnjakov podvojen prispevek v uspehih že na prvih tekmah. Fak ter zvezdnika iz sence, Janez Marič in Klemen Bauer, imajo pač brez velikih besed le eno željo za sezono - (znova) zmagovalne stopničke. Dokazano so tega sposobni. Praktično je včeraj manjkal le trenutek, ko bi še bivši direktor reprezentanc Borut Nunar, dober teden poklicni funkcionar mednarodne biatlonske zveze, izza ozadja sredi trgovin stopil na glavni oder in Faku podelil še edino manjkajoče listino - dovoljenje IBU, da bi bil let v Skandinavijo miren kot morje v Piranskem zalivu.

Vendar, le kaj bi od Fakove limonade ostalo za sezono? Mogoče rezultati današnje interne tekme v dobrih snežnih razmerah na Rudnem polju? Prvega oziroma drugega decembra bo šlo zares v Oestersundu. "Ker me ni na prizorišču kot lani, se z nekaterimi glavnimi trenerji dogovarjam po elektronski pošti, da bi v nedeljo in ponedeljek v Oestersundu izvedli dve pregledni tekmi," je trener Uroš Velepec omenil eno od delovnih akcij, ko bi po končanem uspešno izpeljanem projektu "Fak" dodal še piko na i zadnjim pripravam.

"Sam ne potrebujem potrditve, da bi izvedel, kako močna je Teja Gregorin. V to sem prepričan. Na internih testiranjih so njeni zaostanki za fanti manjši kot lani, tudi pod deset odstotkov padejo. In verjetno je velika trojica BFM merilo nečesa. Tekmo bi potrebovala Teja sama, da dvigne samozavest," je pripomnil glavni govorec trenerskega dueta o prvi dami. "Meni to zelo ugaja, da Jakov prevzema vso medijsko pozornost. Naj jo kar ima," je pol v šali pripomnila še vedno malce sramežljiva Teja Gregorin, svetovna podprvakinja, ki si po petem mestu na olimpijskih igrah in desetem mestu v skupnem seštevku zdaj že naglas želi stopničke svetovnega pokala. Vse drugo o napovedih pred sezono bi tako pri Ihanki kot pri Kamničanki Andreji Mali lahko skopirali iz člankov iz preteklih sezon.

Od mamice Tadeje Brankovič - Likozar pač ne. Včeraj je zablestela že s pripombo glede jamranja funkcionarjev, da nimajo več ženske štafete: "Lahko smo veseli, da imamo vsaj tri biatlonke." Trener Tomaš Kos pravi, da je pripravljena kot v najboljših časih zmagovalnih stopničk. Kot edina malce večja občutna sprememba Fakovega prihoda je povečano rivalstvo med Vasjo Rupnikom in Petrom Doklom. Stanovska kolega, ki sta ustvarila podjetje "biatlon'c.si", v kar sta bila prisiljena po odpustitvi iz slovenske vojske, si bosta konkurirala za četrto mesto v kvoti na posamičnih tekmah svetovnega pokala in štafeti.