V Skandinavijo odhaja pet tekmovalcev (Jakov Fak, Klemen Bauer, Janez Marič, Vasja Rupnik in Peter Dokl) in tri tekmovalke (Teja Gregorin, Tadeja Brankovič Likozar in Andreja Mali). Reprezentance ne pestijo kakšne zdravstvene težave, vsi tekmovalci pa visoko motivirani čakajo uvod v sezono.

Najboljšima Teji Gregorin in Klemenu Bauerju se je po številnih zapletih pridružil novopečeni slovenski državljan Jakov Fak. "Moja pričakovanja so usmerjena v skupni seštevek ob koncu sezone in obljubim, da bom dal vse od sebe, da dosežem čim boljše uvrstitve. Treninge in formo smo načrtovali v dveh delih in upam, da bomo na SP dosegli enega izmed teh vrhuncev. Obdobje, ki je zdaj že za mano, je bilo precej težko in res sem zadovoljen, da se je zgodba končala in da sem še naprej lahko biatlonec," je dejal 23-letni tekmovalec, ki je v hrvaškem dresu osvojil bronasti kolajni na olimpijskih igrah v Vancouvru in svetovnem prvenstvu v Pjeongčangu.

"Pred začetkom sezone bi morala biti forma na vrhuncu, tako da na sever odhajam z visokimi cilji. Želim si izboljšati uvrstitev iz lanske sezone, sodeč po napredku, strmim po uvrstitvah med top tri, bom pa zadovoljen z uvrstitvami do 15 mesta, vsaj na začetku. Letos bomo na polno sicer startali že od začetka naprej. Čaka me dolga sezona, veliko štafetnih nastopov, kar je še zlasti razveseljivo, ko je status Jakova končno potrjen in se teh nastopov še dodatno veselim," je optimističen Bauer z dejstvom, da bo Slovenija konkurenčna tudi v štafeti.

Janez Marič je s pripravami zelo zadovoljen: "Spremenil sem svoj sistem treninga, kar se tiče streljanja. Res komaj čakam na prvo tekmo. Moji cilji so visoki. Želim preseči svoje pretekle dosežke, kar pomeni, da želim stopiti na stopničke." Vasja Rupnik ima enako dobre občutke: "S pripravami moramo biti zadovoljni, saj imamo v novem centru na Pokljuki res idealne razmere. Skozi celotne priprave sem se trudil, da bi napredoval. Sam mislim, da mi je uspelo. Vse skupaj pa moram potrditi na prvih tekmah. Največ treninga sem vložil v streljanje, kjer sem trenutno najslabši. Želim izboljšati rezultate pretekle sezone in doseči čim več uvrstitev med 30 najboljših."

Peter Dokl je zadovoljen, da so priprave potekale po načrtih in se nadeja boljših rezultatov kot v preteklosti. "Zaradi konkurence se bo treba še bolj boriti, kar pa je dobro. S prihodom Jakova Faka v našo reprezentanco se bo zdaj res treba boriti za vsako mesto v ekipi, posebej v štafeti."

Po odhodu Dijane Ravnikar slovenska ženska ekipa stavi le še na tri vrhunske tekmovalke, med njimi je z najvišjimi cilji Gregorinova: "V poletnem času sem s treningi napredovala predvsem v tekaškem delu, viden je napredek tudi v streljanju, kar bi moralo dati rezultate. Če bom na prvi tekmi pokazala vse kar znam in kar sem napravila poleti, sem prepričana, da bom dosegla odličen rezultat. Moj cilj je, da izboljšam končno deseto mesto v skupni uvrstitvi. Celotno sezono bo treba odteči še na višji ravni, tega pa me ni strah. Forma skozi celotno sezono bi morala biti stabilna. Na SP v Rusiji se želim vsaj približati drugemu mestu, ki sem ga dosegla pred dvema letoma, morda pa ga celo izboljšam."

Povratnica Tadeja Brankovič Likozar ima v novi sezoni visoke cilje: "Odsotna sem bila kar dve leti, moja sezona pa zdaj poteka, kot je potekala ponavadi. Veliko sem izgubila zaradi poroda, ampak mislim, da sem dobro pripravljena. Želim si dobrih rezultatov, sem zelo sproščena, mogoče celo bolj kot prej."

Tudi Andreja Mali je enako ambiciozna: "V pripravljalnem obdobju nisem imela težav, počutila sem se dobro, kar mi največ pomeni. Zato sem lahko dobro trenirala. Sem dobro pripravljena, kako dobro pa bomo videli na prvi tekmi. Na prvih tekmah želim priti med dobitnice točk."

Trener ženske ekipe Tomaš Kos in novi vodja reprezentance Matej Oblak pričakujeta, da vrzel v ženski štafeti ne bo predolgo trajala in da jo bodo kmalu zapolnili z eno od tekmovalk, ki trenirajo z B reprezentanco. Omenjata Lili Drčar, ki trenutno še največ obeta. Tudi glavni trener, ki poleg večine moške ekipe bdi tudi nad Gregorinovo, Uroš Velepec je zelo optimističen: "V Vancouvru, če upoštevamo tudi Jakova, smo imeli kar sedem uvrstitev med prvih deset, zato je normalno, da si v igri za medalje, tega ne skrivamo. Na vsaki tekmi svetovnega pokala želimo narediti kar največ."