"Končno sem pridobil vse dokumente in lahko uresničim pravico, da tekmujem od začetka sezone. Danes sem pridobil slovenski potni list in končno se je zgodba rešila. Ne pričakujem nobenih dodatnih zapletov in upam, da si bo Mednarodna biatlonska zveza vzela tudi nekaj časa zame in mi dovolila, da tekmujem že od začetka sezone," je ob robu današnje predstavitve slovenske biatlonske reprezentance dejal Fak, ki je bil v zadnjih tednih v središču pozornosti slovenskih in tudi hrvaških medijev. Triindvajsetletni biatlonec, nosilec dveh odličij z velikih tekmovanj, je prejšnji teden naposled prejel soglasje Hrvaške biatlonske zveze, da lahko nastopa za Slovenijo. S tem so se lahko začeli postopki za pridobitev slovenskega državljanstva in potnega lista.

Predsednik zbora za biatlon Peter Zupan, ki je bil ob direktorju Smučarske zveze Slovenije Matiji Vojsku in članu zbora za biatlon Borutu Farčniku udeležen v težkih pogovorih oziroma pogajanjih s Hrvaško biatlonsko zvezo, je o nadaljnjih korakih dejal: "Verjamem, da našo reprezentanco in Jakova Faka čakajo samo še tekmovanja. Naši hrvaški prijatelji so o prestopu tekmovalca v slovensko reprezentanco v skladu s predpisanimi postopki že seznanili Mednarodno biatlonsko zvezo, poslali smo še kopijo potnega lista in sklep o izdaji in tako ni nobenega zadržka več. Po zagotovilih uradnih organov obstaja velika pripravljenost predsedstva in vodstva Mednarodne biatlonske zveze, da se tekmovalcu ne preprečuje tekmovanj, zato je bil že pred nekaj dnevi sprejet sklep, da v primeru dogovora med reprezentancama ne bo nobenega zadržka in da bodo v roku 24 ur sklicali korespondenčno sejo in sprejeli pozitiven sklep. Pričakujemo, da bo ta naloga opravljane do konca tedna. Reprezentanca v petek potuje na Švedsko in mi računamo, da bo Jakov Fak z reprezentanco tekmoval že na prvem tekmovanju sezone."

Jakovu Faku je slovenski potni list danes izročil predsednik Smučarske zveze Slovenija Tomaž Lovše preden so novinarjem cilje v novi sezoni predstavili tudi tekmovalke in tekmovalci. V Skandinavijo odhaja pet tekmovalcev (Jakov Fak, Klemen Bauer, Janez Marič, Vasja Rupnik in Peter Dokl) in tri tekmovalke (Teja Gregorin, Tadeja Brankovič Likozar in Andreja Mali).