Baskovski oddelek za zdravje je za španski časnik AS povedal, da nikoli doslej ni imel nobenih težav s španskimi distributerji in mesarji, ki jih Contador zdaj obtožuje, da je njihovo meso vsebovalo prepovedana sredstva. Španski kolesarski zvezdnik namreč trdi, da je prepovedano sredstvo - v njegovem vzorcu, odvzetem med dirko, so našli sledi klenbuterola - zaužil nevede z mesom, ki ga je imel za kosilo.

Predstavnik španskih proizvajalcev govedine Jose Blanco je zatrdil, "da so vedno brez kakršnih koli težav prestali vse kontrole, ki so zelo zahtevne". Španski časnik El Pais je poročal, da je Wada opravila obširno preiskavo tako v mesnici kot v klavnici, od koder je izviral sporni kos mesa. Ugotovitve za Contadorja niso nič kaj spodbudne: v nobenem od drugih proizvodov niso odkrili nobene sledi klenbuterola, ki je sicer tudi v živinoreji prepovedano sredstvo za hitro pridobivanje teže živali.

Časnik se sklicuje tudi na študijo Evropske unije iz leta 2008, ki je zajela 300.000 vzorcev mesa in le v enem primeru našla sledi klenbuterola. V neki drugi študiji zagrebške univerze pa so ugotovili, da je vsebnost klenbuterola, če ga človek zaužije na način, kot trdi Contador, 200-krat večja, kot je bila v primeru španskega kolesarja, je še zapisal El Pais.

Po podatkih časnika je Wadino poročilo Mednarodna kolesarska zveza (Uci) že predala španski zvezi, ki bo odločala o kazni Contadorju. Če ga bodo spoznali za krivega dopinškega prekrška, ga lahko doleti dveletna prepoved nastopanja, ob tem pa mu bodo odvzeli tudi zmago na Touru.