Že ob prihodu na sodišče je Jelinčič dejal, da sploh ne ve, zakaj se mora zagovarjati. Na vprašanje, kaj pričakuje, je odgovoril, da od slovenskih sodišč popolnoma vse.

Jelinčičev zagovornik Peter Fašun je še pred branjem obtožnice opozoril na neskladje med 300. členom prejšnjega kazenskega zakonika, ki je tudi podlaga za obtožni predlog, in sedanjim 297. členom novega zakonika. Zato je predlagal, da se obtožni predlog zavrže.

Tožilka o izzivanju narodnostne nestrpnosti

Med branjem obtožnice je tožilka Helena Zobec Dolanc Jelinčiču očitala, da je v televizijski oddaji Piramida izzval narodnostno nestrpnost s tem, ko je Rome imenoval Cigani ter kljub opozorilom s takim početjem ni prenehal. To je za tožilko posebno sporno tudi zaradi samih okoliščin, saj je to bil ravno čas napetosti v Ambrusu. Hkrati naj bi Rome s temi izjavami tudi hudo užalil.

Tožilka je prebrala tudi nekaj Jelinčičevih izjav, ki naj bi to potrjevale, denimo, da "za Slovence velja, da so pridni, za Cigane pa tega ne bi mogli reči".

Oddajo Piramida z dne 28. novembra 2006 si lahko ogledate na spletnem video portalu Youtube, in sicer v šestih delih: 1. del, 2. del, 3. del, 4. del, 5. del in 6. del.

Povabilo za dvig gledanosti

Jelinčič je v svojem zagovoru dejal, da so ga v oddajo povabili, da bi dvignili gledanosti ter mu dejali, da lahko s seboj pripelje tri podpornike, medtem ko je drugi sodelujoči v oddaji, nekdanji romski svetnik v Novem mestu Zoran Grm, imel okoli 20 podpornikov, med njimi tudi člane družine Strojan.

Po njegovem mnenju naj bi oddaja minila v humornem vzdušju. Je pa Jelinčič omenil incident, do katerega je prišlo po oddaji. Takrat naj bi ga nekaj Romov počakalo in ga začelo žaliti, udarili naj bi novinarki, ki sta hodili pred njim, zatem pa naj bi eden iz skupine vanj vrgel pollitrsko plastenko. Kot je pojasnil po obravnavi, je v zvezi s tem tudi podal prijavo, ki pa se še ne "ni premaknila z mrtve točke, saj tožilstva to ne zanima".

Jelinčič tožbo povezuje tudi s koalicijo

Tukaj Jelinčič ne izključuje vpletenosti RTVS, saj je bila vsa zadeva po njegovem mnenju vnaprej pripravljena. Vendar se jim je zalomilo, saj je bila oddaja humorna in zabavna, namesto da bi bila ekstremistična ali usmerjena proti nekomu, je dejal. Ob tem je omenil tudi posnetek, ki ga je dan po oddaji predvajala ena od radijskih postaj in na katerem naj bi bilo slišati dogovarjanje o napadu. Hkrati Jelinčič postopek proti njemu povezuje tudi z vladajočo koalicijo, ki da poskuša njega in SNS "spraviti iz parlamenta in političnega prostora".

Nadaljevanje glavne obravnave bo 14. januarja, ko bo kot priča nastopila voditeljica oddaje Piramida Erika Žnidaršič.