Kot je pojasnil Mesojedec, so jim prebivalci omenjenega naselja sprva grozili, nakar je skupino obstopila na hitro zbrana skupina 30 do 40 Romov, njihovih žena in otrok. Snemalcem več televizijskih hiš so prepovedali snemanje.

Prišlo je tudi do prerivanja, med katerim so Mesojedca najprej udarili s pestjo in nato s toporiščem lopate poškodovali po nogi, novinarka Žurnala pa je v prsi dobila udarec s pestjo. Med umikanjem so Romi avtomobile prišlekov obmetavali s kepami zemlje in kamenjem, je Mesojedec opisal dogodek.

V času dogodka je bil v romskem naselju prisoten rajonski policist, ki je ob prvih grožnjah poklical najbližjo patruljo, ta pa je dogajanje ves čas spremljala in naredila zapisnik. Mesojedec je po nasvetu policije po dogodku odšel na zdravniški pregled.

Dolenjska Regijska civilna iniciativa za reševanje romske problematike je na davišnji novinarski konferenci napovedala, da bo, da bi zadeve premaknila z mrtve točke, povezala vse lastnike nelegalno zasedenih zemljišč. Združeni bodo z različnimi dejanji skušali zemljišča vrniti pravim lastnikom, je povedal Mesojedec.

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) ostro protestira zoper fizični napad Romov v novomeškem romskem naselju Žabjak na novinarko Jerco Božič Kranjec (Žurnal24) in predsednika Regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike Silva Mesojedca, so zapisali v sporočilu za javnost.

ZNP poziva organe pregona, da čim prej odkrijejo napadalce na novinarko in predstavnika civilne iniciative ter zagotovijo svobodno opravljanje novinarskega poklica na celotnem ozemlju Slovenije.