"Seveda ne morem napovedati devetih kolajn. Veseli bomo vsake, tudi če bo samo ena. Pomembno je, da imamo široko ekipo, ki se lahko poteguje za najvišja mesta, da se v ekipo vključujejo mlajši plavalci in da lahko optimistično zremo naprej," je pred odhodom povedal Roni Pikec, pozneje pa ni pozabil našteti trojice ameriških študentov (Sare Isaković, Damirja Dugonjiča in Jerneja Godca), s čimer bi bilo število slovenskih tekmovalcev, ki se potegujejo za odličja, še precej večje.

Trenerji Borut Petrič, Gorazd Podržavnik in Miha Potočnik, ki bodo spremljali ekipo na EP, od svojih najmočnejših varovancev (Anje Klinar, Nine Cesar, Tanje Šmid in dvakratne mladinske evropske prvakinje Tjaše Oder) pričakujejo najboljše uvrstitve doslej. Peter Mankoč, Anja Čarman, Emil Tahirovič in Matjaž Markič pa so stalni stebri slovenskega plavanja, ki so se s tovrstnih tekmovanj doslej že vračali z odličji. "Časa za optimalno pripravo je bilo zaradi poznega avgustovskega tekmovanja in bližnjega svetovnega prvenstva v Dubaju malo. Nekateri najboljši so formo podredili svetovnemu prvenstvu, a na pot odhajamo zelo optimistični," je poudaril Pikec, ki bo posebej podrobno spremljal tudi nastope mlajših tekmovalcev v izbrani vrsti.

Podobno razmišlja tudi večina tekmovalcev, med katerimi prednjačijo Mankoč, Tahirovič in Markič, ki ne skrivajo želje po odličju. Visoka pričakovanja ima po slabši poletni sezoni Čarmanova, Klinarjeva si na Nizozemskem želi osebne rekorde (vrhunec forme napoveduje za SP), najvišjo uvrstitev v karieri načrtujejo Cesarjeva, Šmidova in Odrova. Skupen cilj je nadgraditi lansko rezultatsko nekoliko manj uspešno tekmovanje v Carigradu.

Nekoliko moteča so tik pred odhodom na EP zakulisna dogajanja na Plavalni zvezi Slovenije. Zveza je namreč tik pred odhodom ekipe na EP ostala brez predsednika Darjana Petriča, ki je ponudil odstop, sodelovanje z reprezentančnim vodstvom pa je zaradi neurejenih razmer na zvezi zavrnil tudi trener Dimitrij Mancevič. "To se sicer ne bo poznalo pri nastopih, saj bo Dimitrij na Nizozemsko odpotoval s turško reprezentanco," je pojasnil najelitnejši slovenski plavalec zadnjega desetletja Peter Mankoč, ki pravi, da mu v delovanju zveze številni načini dela niso všeč in se zato strinja z večino kritik svojega trenerja.

Slovenske plavalne barve bodo na evropskem prvenstvu v Eindhovnu na Nizozemskem branili Tina Meža, Nina Drolc (obe Velenje), Tanja Šmid, Špela Bohinc, Anja Čarman, Urša Bežan, Robi Vovk, Emil Tahirovič (vsi Triglav Kranj), Tjaša Vozel, Peter Mankoč (oba Ilirija Ljubljana), Anja Klinar, Nina Cesar, Robi Žbogar (vsi Gorenjska banka Radovljica), Katja Hajdinjak, Nina Sovinek (obe Olimpija Ljubljana), Grega Plevelj (Ljubljana), Tjaša Oder, Tamara Miler (obe Fužinar Ravne), Matjaž Markič (Koper).