V torek sem pozno v noč spremljal sejo mandatno-volilne komisije DZ, kjer so razpravljali o podpori kandidature predsednika vrhovnega sodišča. Z zanimanjem sem poslušal izvajanje ministra Zalarja, ko je razlagal postopke ogleda kaznivih dejanj, vloge preiskovalnih sodnikov in tožilcev in neposredno obrazložil postopke uporabe strelnega orožja stražarja, ki je bil takrat v veljavi. Bila je poučna učna ura. To učno uro bi moral razumeti vsak policist in vsak vojak. Take učne ure bi se morale redno izvajati in ponavljati na katedri za obramboslovje, kazensko pravo, mednarodno javno pravo, na policijski akademiji, povsod tam, kjer je beseda o pooblastilih. Na tem področju imamo res dobre strokovnjake, na primer dr. Miro Žaberl.

Vojaki, policisti, ki hodijo na misije v tujino (Afganistan, Kosovo) bi poleg vrhunskega orožja, bolj oklepa za lastno varnost, morali biti oboroženi z znanjem prav o vsebini predpisov uporabe strelnega orožja.

Če se povrnem k nesrečnemu Toniju Mrlaku, ki je bil sestreljen prvi dan osamosvojitvene vojne, bi citiral nekaj stavkov iz Premikov JJ, kjer avtor na strani 170 zapiše naslednje: "Tank, letalo, helikopter - to so bila v očeh mnogih teritorialcev in policistov sredstva , ki so se zdela sprva neuničljiva. Povsem razumljiv učinek, ko precenjuješ vrednost tistega, kar nasprotnik ima, ti pa ne. Ta učinek je mogoče premagati samo tako, da ljudje na lastne oči vidijo (tu je televizija odigrala nezamenljivo vlogo) goreči tank ali sestreljeni helikopter. Poklical sem Toneta Krkoviča - njegova enota je imela poleg protiletalskih mitraljezov na strehah po Ljubljani tudi nekaj protiletalskih raket - in ga vprašal, kaj vendar počno njegove posadke. Obljubil je, da se bo osebno pozanimal." Nekaj kasneje po sedmi uri zvečer, ko je bilo sonce še vedno nesramno visoko, je bila nad Ljubljano sestreljena gazela.

Ali je bil to povod za sestrelitev ali celo ukaz?

Preden se povrnem k učni uri ministra Zalarja, bi mogoče poudaril sklep Predsedstva RS, ki je dne 28/6-91 (glej Premike str. 178 t. 8) ocenilo v skladu z mnenjem Vrhovnega sodišča RS , da ni treba ustanavljati vojaških tožilstev TO RS, temveč naj redna tožilstva po obstoječih materialnih in procesualnih predpisih obravnavajo vse primere….

In tu se naša resna, pravne države, človekovih pravic polna zgodba začne. Ali so bili vsi zakoniti postopki, v skladu z učno uro ministra Zalarja, v zvezi s sestrelitvijo Tonija Mrlaka opravljeni. Kje je zapisnik ogleda kraja, kje so izjave prič, strelca, poveljujočega častnika, forenzična poročila, eventuelno kazenska ovadba itd.? Ja res poučna ura ministra Zalarja, tudi o opustitvi je govoril...

Formalnopravno je zadeva verjetno zastarala, dokumenti pa so varno shranjeni v arhivu.

Mogoče bi na koncu še enkrat poudaril, da so s Tonijem potekali resni razgovori o prestopu na našo stran, da to ni bil noben agresorski pilot, da mu je MORS na kraju sestrelitve postavil spomenik, da so njegovi najbližji sorodniki neposredno in aktivno sodelovali v vojni za Slovenijo; stric Elo Rijavec je bil načelnik MSNZ za Ljubljansko pokrajino, stotnik TO Ščukovt Viktor, mož njegove sestre, je bil poveljnik bataljona TO na Vrhniki.

Z njegovo sestrelitvijo je po moji oceni nastala velika osamosvojitvena rana, otroci so ostali brez očeta, žena brez moža, Slovenija brez dobrega pilota, težko jo bo zaceliti.

Vid Drašček Vrhnika