"To je eden najsrečnejših dni v mojem življenju," je bil seveda ob tako zaželeni novici in papirju v rokah čustven biatlonski srečnež Jakov "Jaka Janez" Fak, dobitnik bronastih kolajn na svetovnem prvenstvu in olimpijskih igrah, ki je tudi te dni na treningu s svojimi (skorajšnjimi) reprezentančnimi kolegi na Rudnem polju na Pokljuki.

Vodstvo slovenskega biatlona, ki je v prestop vložilo ogromno energije - veliko več kot za katero koli zadevo, povezano s katerim od domačih biatloncev in biatlonk - je sedaj prepričano, da za nastop biatlonca iz Mrkopalja za Slovenijo 2. decembra v Ostersundu manjka le kratki korak z nekaj birokracije. Dokumente za prošnjo za slovenski potni list imajo pripravljene. Pričakujejo, da bo po pozitivnem mnenju ministrstva za notranje zadeve izredno naturalizacijo za biatlonskega srečneža slovenska vlada potrdila že na seji naslednji teden.

"Dokončati postopek za prestop Faka je za nas prijetno opravilo. Pričakujemo, da bi izvršni odbor IBU z dopisno sejo o tem primeru, s katerim so že seznanjeni, potreboval za izdajo dovoljenja še okoli tri dni. Sedaj že iščemo najboljšo možnost za letalski let v Skandinavijo, da starta že na prvi tekmi v Ostersundu," je korake za dokončni epilog za nastop Slovenca Faka obrazložil Tomaž Šušteršič, predstavnik za odnose z javnostmi.

"Naredili smo odličen posel. Izgubili smo Faka, vendar bo biatlon pri nas bolj popularen," se je včeraj o poslu pohvalil Hrvoje Grubišić, direktor marketinga na Biatlonski zvezi Hrvaške. Dan prej za spletni portal index.hr ni želel konkretno komentirati znesek 60.000 evrov, ki naj bi ga ponudila slovenska stran, češ da pogovori še potekajo. Tomaž Šuštaršič je potrdil naše informacije, da sta bila glavna moža pri pogajanjih predsednika olimpijskih komitejev Zdravko Mateša in Janez Kocjančič, torej politični vrh športa v državah, ter da je bila po srečanju predstavnikov zbora za biatlon SZS in Hrvaške biatlonske zveze v Zrečah naporna in napeta tudi noč pogajanj s četrtka na petek.

Šušteršič je dejal, da so Faka dobili brezplačno. Zastonj. Kot darilo. Bodo pa nudili pomoč hrvaškemu biatlonu, a ni še nič konkretno dorečeno. Hrvati drugače razumejo darilo. "Ne morem reči, da je bil dogovor dober finančno. Menim, da je dober za našo stran, za šport v regiji, da bomo dobro sodelovali pri izvedbi priprav in tekmovanj, da bomo imeli strokovno pomoč tudi pri izobraževanju trenerjev. Če smo se nategnili, pa bo pokazal le čas," je razložil Kontak.

Tudi za trenerja Uroša Velepca je to največje olajšanje. Prav strokovnjak je glavni (in edini) razlog prihoda Jakova ali Janeza, kot ga je imenoval. Pred tednom je Velepec psihično razbremenil Faka tudi s tem, da mu je v nameri vrhunske izvedbe treningov, da bi preprečil motnje iz okolja, vzel mobilni telefon in prenosni računalnik. Po njegovih besedah je Fak, ki se v svetovnem pokalu pohvali z 11. mestom na posamični tekmi, kot denimo celo pripravljalno obdobje povsem anonimni Peter Dokl, odličen. Zdaj, po koncu "odisejade Fak", pa se bodo lahko funkcionarji bolj zavzeto lotili manj udarnih, a še mnogo bolj perečih zadev, kot je finančno poslovanje. Za biatlonske reprezentance velja namreč režim strogih varčevalnih ukrepov, ki zadeva predvsem mladinske reprezentance.