2,76 milijarde tolarjev – v današnjem denarju okoli 24 milijonov evrov – so si Štefan Poštrak, Mladen Kerin in Tomislav Ajdič leta 1995 in 1996 izposodili pri NKBM, le da so sami terminus technicus »izposoditi si« dojemali precej drugače, kot ga običajno dojemajo banke. V vsaki državi – ne le demokratično urejeni tržni ekonomiji – bi banka ta denar prej ko slej izterjala ali pa tehnične analfabete poslala vsaj za zapahe. Tako pa je leta 1997 NKBM neuke posojilojemalce prijavila policiji, leta 2002 je nastala obtožnica, leta 2006 so bili Satexovi možje obsojeni na štiriletno robijo, leta 2008 je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo, v četrtek je zadeva absolutno zastarala.

50.000 evrov je skupni znesek, ki ga ljubljanski župan terja zaradi duševnih bolečin, ki so mu jih povzročili pri časniku Finance, in zaradi posega v osebnostne pravice, kar da je storil nikoli zadovoljni mestni svetnik Miha Jazbinšek. Županu Jankoviću je, kot kaže, v drugem mandatu nekoliko dolgčas, saj se je Jazbinška lotil skoraj dve leti po objavi intervjuja, v katerem je ta po svoji stari navadi kritiziral projekt gradnje džamije, v sredo pa ponujeno poravnavo zavrnil. Lahko pa, da želi le razbremeniti mestni proračun in si nekaj več kot 10 plač pridobiti preko sodišča.

46 dni je menda za čofotanje od izvira do izliva Amazonke porabil črnogorski ultramaratonec Davor Novović, so v torek poročali srbski mediji. Da je padel rekord slovenskega plavalnega stroja na cviček in testenine, so krivi slovenski in črnogorski izseljenci v kanadskem Torontu. Ponosni na dolenjskega Martina so kanadski Slovenci s črnogorskimi Kanadčani sklenili stavo, da njihov človek že ne bo plaval hitreje kot naš. Kljub temu je Davor, ki pravi, da človek potrebuje le malce prirojene moči, zdrave pameti in čistega duha, za boj s piranhami, krokodili in kar je še krvi željne favne v Amazonki, porabil 20 dni manj kot Strelov Martin.

50 direktorjev ameriških bank, ki jih je pokopala zadnja finančna kriza, se je znašlo v preiskavi, ki jo je v sredo napovedal namestnik generalnega inšpektorja ameriške Zvezne uprave za vrednostne papirje in borzo Fred Gibson. FDIC sicer že s civilnimi tožbami preganja okoli 80 direktorjev in drugih odgovornih v bankah, ki naj bi z nespametnimi odločitvami prispevali k propadu svojih bank, s čimer želijo dobiti nazaj okoli dve milijardi dolarjev. Ameriški regulatorji so od januarja 2008 zaprli 311 ameriških bank, samo letos pa jih je propadlo 146.

71 odstotkov vsega telefonskega prometa je v letu 2009 potekalo v mobilnem omrežju, je v sredo izračunal statistični urad. Promet s fiksnih lokacij je bil za dobro desetino manjši kot leta 2008, pri čemer je domači promet zaostal bolj kot mednarodni. Tudi v mobilni telefoniji mednarodni promet ni dosegel ravni iz predhodnega leta, domači promet pa jo je presegel za 12 odstotkov.

1,1 milijarde evrov načrtuje vlada pobrati davkoplačevalcem v prihodnjem letu, potem ko je DZ v sredo sprejel menda varčevalni proračun. Ker je to kar 83 milijonov evrov več, kot je pobrala letos, predvidevamo, da bo pobrala tudi tistim, ki so prejemali le fiktivne plače – plačilnim listom ni sledila pojavnost evrov na bančnih računih. Morda tam, kjer ni, še vojska ne vzame, davkarija pa se vendarle ne da tako zlahka…