"Deset dni nazaj je potekala v Zagrebu novinarska konferenca v bolj neprijetnem vzdušju. Verjamem, da smo zdaj vsi veliko bolj veseli, ko sem dobil težko pričakovano izpisnico. Zahvalil bi se vsem, ki so mi pomagali okrog mojega primera ter tudi trenerju Urošu Velepcu, ki mi je pomagal, ko še nisem bil uradni član ekipe, članom ekipe ter osebnim sponzorjem," je v konferenčni dvorani Hotela Center v Športnem centru Pokljuka na Rudnem polju dejal športnik, okrog katerega se je v zadnjih dveh tednih odvijala prava drama, a s srečnim koncem.

Fak: Odvalil se mi je kamen od srca

"Odvalil se mi je kamen od srca. To je bila ena velika psihična obremenitev, ki je imela tudi vpliv na proces treninga. Zdaj je zgodba končno prišla do konca in sem zelo vesel, da imam izpisnico in da bom imel vse pogoje startati na začetku svetovnega pokala," je po novinarski konferenci povedal novopečeni član slovenske ekipe predstavnikom sedme sile.

Na Pokljuki so mu dobrodošlico izrazili tudi člani in članice reprezentance. To Faka nikakor ne preseneča, saj se je v zadnjih treh letih tudi zunaj soja žarometov počutil zelo dobro sprejetega s strani članov slovenske reprezentance. Tekmovalec se bo zdaj v celoti lahko osredotočil na začetek sezone v Skandinaviji. Po dobljeni izpisnici je vprašanje slovenskega državljanstva, zaprosil je za izredno naturalizacijo, le še formalnost, v slovenski zvezi pa tudi ne dvomijo, da bo Mednarodna biatlonska zveza Faku na stežaj odprla vrata za nemoten začetek tekmovalne sezone.

Za izpisnico se je bil pripravljen odreči že prisluženim nagradam

Da je za težko pričakovano izpisnico pravzaprav ponudil vse, kaže tudi to, da se je bil pripravljen odreči tudi vsem nagradam, ki jih je prigaral v hrvaškem dresu. Hrvaška zveza je slednje zavrnila. Veseli ga, da ga strelska forma kljub vsem zapletom in pritiskom, ki jim je bil izpostavljen, ni zapustila. Slednje je dokazal že med današnjim treningom, njegov stari/novi trener Velepec pa se je ob tem na novinarski konferenci pošalil, da Jakov zadeva tarče kot za stavo tudi kot Slovenec. Prav tako je vesel, da bo slovenska vrsta lahko konkurenčna v štafeti, v ekipi pa bodo še naprej imeli zdravo konkurenčnost in kakovostno primerjavo, ki je pomembna za vse.

Hrvati denarnega nadomestila ne bodo dobili

Predsednik zbora za biatlon Peter Zupan, ki je bil ob direktorju Smučarske zveze Slovenije Matiji Vojsku in članu zbora za biatlon Borutu Farčniku udeležen v težkih pogovorih oziroma pogajanjih s Hrvaško biatlonsko zvezo, je bil s sklenjenim dogovorom zelo zadovoljen. "Veseli me, da je tega mučenja in negotovosti vendarle konec. Ohranili smo sodelovanje, ki je bilo prekinjeno julija, ter Jakovu omogočili nadaljevanje športne kariere." Po neprespanih nočeh je Zupan vesel, da so se Hrvati strinjali s tem, da neposrednega finančnega nadomestila ne bodo dobili, v zameno pa jim bodo še naprej pomagali pri razvoju stroke, biatlonskega podmladka. Sodelovanje zadeva tudi skupno organizacijo tekem v športnem centru na Pokljuki, usluge serviserjev, prenos znanja pri usposabljanju trenerjev in iskanje novih potencialov med hrvaškimi biatlonci.

Trener Velepec: Jakov je izjemen talent, ki še ni rekel zadnje besede

Glavni trener reprezentance, ki skrbi za glavnino moškega dela reprezentance, Uroš Velepec pričakuje, da bo še naprej ekipa delovala kot dobro naoljen stroj. "Ne Jakov ne mi še nismo rekli zadnje besede, moška ekipa je ogromno pridobila z njegovim prihodom. Jakov je izjemen talent. Kljub zapletom z njegovo izpisnico je ves čas treniral in je hitro ujel priključek ekipi tako v teku kot v streljanju. V tem trenutku še ni mogoče reči, koliko je vse to pustilo posledic na psihi, slednje bodo pokazala prve tekme."

Novinarske konference so se udeležili tudi reprezentanti, med njimi najboljša biatlonca Teja Gregorin in Klemen Bauer, ki je Jaku, njegovo "delovno" ime v ekipi je namreč Jaka, v imenu vseh izrekel dobrodošlico v Sloveniji ter izrazil upanje, da bodo skupaj uspešno zastopali slovenske barve.