Zaloge premoga so bile po njihovih pojasnilih izračunane na podlagi temeljite strokovne obdelave, uradno verificirano potrdilo o stanju zalog pa je 31. marca izdala komisija, imenovana s strani direktorata za energijo na gospodarskem ministrstvu, katerega direktor je Janez Kopač, ki "naj bi dvomil v zadostnost količin premoga".

Potrjene odkopne zaloge na dan 31. decembra 2008 znašajo 131,67 milijona ton premoga. Ker bo Teš 6 v svoji življenjski dobi potreboval približno 92 milijonov ton premoga, to zadošča do konca njegovega obratovanja, torej do leta 2054.

Kopač: S projektom Teša 6 bi bilo v primeru nezadostnih količin nesmiselno nadaljevati

Tudi Kopač je za STA pojasnil, da HSE po njegovih informacijah še ni naročil študije, ki jo je sicer zahteval nadzorni svet družbe. Na vprašanje, ali se bo projekt šestega bloka termoelektrarne (Teš 6) ustavil, če ne bo dovolj premoga, pa je dejal, da je treba najprej počakati, kaj bo študija pokazala.

"Če ni premoga, ni projekta," je poudaril in dodal, da premog je, treba pa je ugotoviti, kakšne kurilnosti je ta premog. Ekspertiza mora potrditi obseg zalog in njegovo kurilnost, glede na izid študije pa si bo investitor po njegovem mnenju ali oddahnil ali pa bo moral znova premisliti o projektu.

"Če se izkaže, da je s premogom približno vse v redu, potem je skoraj zagotovo, da bi bil strošek opustitve večji od škode, ki jo bo morala Slovenija na ta ali oni način pokrivati zaradi morebitne nerentabilnosti projekta," je dejal Kopač, ki ocenjuje, da ta projekt "prav dobičkonosen ne bo nikoli".

V investicijskem programu po njegovih navedbah niso zajeti vsi stroški, ki bodo nastali, sploh pa ni jasno, kdo bo plačal dodatno potrebno terciarno minutno rezervo z močjo 205 megavatov (MW), ki jo je treba nekje v Sloveniji zagotoviti, da bi bil Teš 6 sploh lahko priključen na omrežje.

"Ni jasno niti to, ali jo bomo leta 2015 sploh imeli, saj v nasprotnem primeru Teš 6 sploh ne bo začel obratovati in bi bil lahko nasedla naložba že prvi dan po izgradnji," je dejal in dodal, da to poslovodstva Teša doslej sploh ni skrbelo, saj jih zanima "predvsem gradnja, manj pa obratovanje".

"Projekt poleg tega zaradi nesposobnosti vodstva, da bi pripravilo ustrezno vlogo za gradbeno dovoljenje, tega sploh še nima in zato bo gradnja zamujala za vsaj pol leta. To pa že danes pomeni več deset milijonov evrov škode v letu 2015," je poudaril.lj.

Študija, ki jo je za Evropsko banko obnovo in razvoj (EBRD) opravila družba Pöyry, po njegovih navedbah kaže, da utegne premoga zmanjkati do leta 2054, primanjkljaj ocenjuje na do 10 milijonov ton premoga. V HSE pa so dejali, da med Pöyryjevo študijo in slovensko študijo ni bistvenih odstopanj, ker je študija EBRD povzela slovenske študije.