"Jakov Fak naj bi startal že na naslednji tekmi svetovnega pokala v novi sezoni, ki bo 2. decembra. Naslednji teden naj bi se končal tudi postopek za pridobitev slovenskega državljanstva, saj je bilo soglasje Hrvatov edina stvar, ki je še manjkala. Potem bo o primeru odločal izvršni odbor Mednarodne biatlonske zveze (IBU), verjetno na dopisni seji. Na IBU so že seznanjeni in vedo za to zgodbo. Mislim, da bi lahko Fak po najboljšem scenariju nastopil že na prvi tekmi pokala v Östersundu na Švedskem," je pojasnil Tomaž Šušteršič, tiskovni predstavnik Biatlonske zveze Slovenije.

Uroš Velepec, trener slovenske moške biatlonske reprezentance, je dejal, da se s podrobnostmi prestopa v zadnjem obdobju ni ukvarjal in z njimi tudi ni seznanjen. "Najtežje za trenerja je, ko gleda tekmovalca z bolečinami in trpljenjem, ker ne more normalo trenirati. Temu smo bili priča v zadnjih tednih. Razplet pomeni tudi olajšanje za celotno slovensko ekipo, ker je to vzdušje vplivalo tudi nanjo. Sedaj smo priče velikemu olajšanju. Jakov Fak sicer v tem času ni izgubil ničesar, saj je bil na treningih v zadnjem obdobju odličen. Fizično pri vrnitvi v tekmovalni ritem ne bo imel nobenih težav, psihično pa, upam, da tudi ne. Vse pa bomo videli na tekmi čez dva tedna," je povedal Velepec.

Slovenska reprezentanca je z Jakovom Fakom, ki je na letošnjih v Vancouvru OI s tretjim mestom na četrto potisnil najboljšega Slovenca Klemna Baura, veliko pridobila. "Fak je bil že dve leti enakovreden član naše ekipe. Videli smo ga kot svojega člana. Končno se je uresničila njegova želja, da prestopi k nam. S tem se je povečala konkurenčnost, saj bo šest tekmovalcev v A ekipi in bo prisotna večja tekmovalna agresivnost v želji, da se posameznik prebije med četverico, ki bo nastopala v svetovnem pokalu, saj nastop ne bo avtomatično zagotovljen. V pokalu narodov bi bili, če bi že v prejšnji sezoni upoštevali njegove točke, med prvo deseterico. To pomeni, da bi v tej zimi v svetovnem pokalu nastopali s peterico, kar je tudi sicer cilj v letošnji sezoni. Nastop Faka prinaša tudi veliko dodatno vrednost za štafeto. Vedno smo imeli šibek člen. Če preveč zaostaneš v prvi ali drugi predaji, ne prideš več nazaj," je dodal Velepec.