"Vesel sem, da držim v rokah to soglasje, ki mi bo omogočilo, da še naprej tekmujem in se ukvarjam z biatlonom. To je eden najsrečnejših dni v mojem življenju. Zahvaljujem se vsem, ki so mi v teh postopkih stali ob strani, moji družini za podporo in predstavnikom obeh zvez, ki so s tem dejanjem dokazali, da je sodelovanje na področju športa med obema državama zgledno," so bile prve besede Jakova Faka ob prevzemu soglasja.

Jakov Fak bo imel ob tej priložnosti danes ob 17. uri po popoldanskem treningu krajšo novinarsko konferenco v konferenčni dvorani Hotela Center v Športnem centru Pokljuka na Rudnem polju.

Fak je več mesecev čakal na izpisnico hrvaške biatlonske zveze, da bi lahko v novi sezoni nastopal za Slovenijo. Zaplet je nastal sredi letošnjega leta, ko je Fak potrdil, da bo držal obljubo in po olimpijski sezoni 2009/10, v kateri je hrvaški reprezentanci priboril tudi bronasto medaljo na olimpijskih igrah v Vancouvru, prestopil v slovenski tabor, s katerim sodeluje že tretje leto. Na hrvaški strani sicer niso nasprotovali prestopu tekmovalca, a so zanj zahtevali kar 100.000 evrov nadomestil zaradi domnevnega izpada sponzorskih sredstev po osvojenih olimpijski medalji. Slovenski strani se je slednji znesek zdel nesprejemljiv.

Fak se je tudi po zapletu s hrvaško zvezo na novo sezono, ki bi bila zanj, če ne bi dobil izpisnice v celoti izgubljena, pripravljal s slovenskimi biatlonci na Pokljuki. Prejšnji teden je tako novinarjem povedal: "Na treningih mi gre v redu in telesno sem dobro pripravljen, bojim pa se, da bo to dogajanje pustilo psihične posledice, zato se skušam z vsem čim manj obremenjevati in se v celoti posvetiti treningom. Čisto vsega se ne da kar tako odmisliti, vendar pa vso energijo usmerjam v priprave. Vesel sem, da mi stojijo sotekmovalci ob strani, delujemo kot ena velika družina, na Pokljuki, ki je postala moj drugi dom, pa se počutim dobrodošlega."

V poskus reševanja omenjene zadeve se je vključilo tudi vodstvo Smučarske zveze Slovenije. Pogovori s hrvaško biatlonsko zvezo so obrodili sadove in se sklenili v dobrobit obetavnega tekmovalca, ki je celo razmišljal o koncu kariere, če ne bi mogel tekmovati za Slovenijo.