Ta že nekaj let zaradi pločevine z vseh koncev Slovenije poka po šivih, prizori avtomobilov, parkiranih v peskovnikih, pod gugalnicah in na zelenicah so zato v sicer vzorno urejeni soseski nekaj povsem vsakdanjega.

Valentina Grebenarja in Đurota Sabolića s Trebinjske 14 in 15 smo ujeli ravno med vneto debato pred že postavljeno, a še ne spuščeno zapornico na Trebinjski ulici, ki marsikaterega avtomobilista že odvrne od iskanja sreče na enem od tamkajšnjih parkirišč. Tako Grebenar kot Sabolić menita, da bo zapornica naredila konec prometnemu kaosu v soseski, ki je še posebno velik ob prireditvah v bližnjem športnem parku Stožice. "Na slabšem bodo tudi študenti, ki tu vsak dan zastonj parkirajo. Seveda je tu zanje boljše, saj morajo pri fakulteti plačati. To zapornico bi morali postaviti že pred dvajsetimi leti. Tako ne bi imeli problemov niti med tekmami v Stožicah, ko je tu vse tako zaparkirano, da se še peš ne moremo premikati. Po zelenicah, pločnikih, na cesti - vsepovsod so avtomobili. Sedaj so postavili količke, ko bodo spustili zapornice, bo še bolje," pravi Sabolić. Tudi cena 100 evrov na leto za parkirno kartico se Grebenarju ne zdi pretirana, ravno nasprotno, zdi se mu "praktično zastonj".

Sto evrov na leto se ne zdi preveč niti Ramadanu Kovačeviću s Trebinjske 10, a ga ob tem vseeno malce jezi, da mu tudi po postavitvi zapornice nihče ne zagotavlja prostega parkirnega prostora. Še posebno če bodo, kot opozarja Iztok Ilich s Trebinjske 11, ljudje spet našli kakšne bližnjice. "V družini imamo sicer samo en avto, tako da me zapornica ne vznemirja, ne vem pa, kako bodo lahko otroci pripeljali vnuke ali kje bodo parkirali naši obiski," se sprašuje Ilich. Irena Razpotnik, načelnica občinskega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet, odgovarja, da bodo imetniki kartic zapornice po mili volji dvigali in spuščali, poleg tega bodo lahko lastniki stanovanj in posamezniki s stalnim prebivališčem v BS3 dobili tudi po dve dovolilnici ne glede na to, ali imajo dva avtomobila.

Kot smo že pisali, bo cena ene stala 100 evrov na leto, medtem ko se o ceni za drugo na občini še niso odločili. "Po dve kartici bodo lahko prejeli tudi lastniki poslovnih prostorov, lastniki garaž bodo kartice prejeli brezplačno. Vsi, ki so že prejeli po eno dovolilnico za parkiranje na novo urejenem parkirišču na Palmejevi ter v Stožicah, bodo tudi upravičeni do še ene kartice," pojasnjuje Razpotnikova.