Nova dvorana v Stožicah bo danes pokala po šivih in domači navijači bodo košarkarjem gotovo v veliko pomoč na poti do nove blesteče zmage. Da je tekma proti Špancem zares izrednega pomena pa se strinja tudi Peter Vilfan.

„Za mene je to ena najpomembnejših , če ne celo najpomembnejša tekma v letošnji sezoni, prav tako pa ena najpomembnejših tekem Olimpije v zadnjih letih nasploh. Prvič zato, ker bi današnja zmaga domačega moštva pomenila potrditev tistih treh zmag in drugič, ker bi nas uspeh proti Valencii pripeljal praktično na prag uvrstitve med šestnajst najboljših ekip Evrope,“ meni Vilfan in hkrati poudarja, da je tudi za Špance tekma ključnega pomena.

„Valencia bi ob morebitnem nocojšnjem porazu praktično že izpadla iz boja za uvrstitev med najboljših šestnajst, nam pa ob zmagi tako ostaneta praktično le dva resna konkurenta. To sta CSKA in italijanski Armani, če seveda upoštevamo, da sta Panathinaikos in Efes Pilsen močnejša tekmeca, vsaj na papirju,“ pravi košarkarski poznavalec, ki poudarja, da je Olimpija nocoj po dolgem času ponovno v vlogi favorita.

Poraz ne pomeni konec možnosti, a tekmo enostavno moramo dobiti

„Današnja tekma je prva tekma v letošnji sezoni, ki jo enostavno moramo dobiti. Poraz seveda niti slučajno ne pomeni konec možnosti za Ljubljančane, toda zmaga bi danes pomenila tisto piko na i teh treh odličnih predstav, ki so jih pokazali košarkarji Uniona Olimpije“ je prepričan Mariborčan.

Kljub trem blestečim predstavam Olimpije pa mnoge skrbi predvsem prvih deset oziroma petnajst minut, ko ljubljanski košarkarji nikakor ne uspejo zadeti koša. „Ne vem kaj naj povem. Ta slab start je stvar samih igralcev. Menim, da tu ne gre za kakšno psihološko oviro ali kaj podobnega, saj se mi zdi, da so fantje izjemno samozavestni. Morda je bila ravno ta visoka samozavest razlog za to, da so bili sposobni ujeti visok zaostanek v vsakem trenutku, a v Moskvi se je izkazalo, da je včasih razlika vseeno previsoka. Upam, da jim je poraz proti ekipi CSKA to pokazal in računam, da bo danes drugače,“ je prepričan Vilfan, ki pričakuje izjemno napeto in izenačeno tekmo. „Da bodo domači košarkarji naredili odločilno razliko v prvi četrti, je seveda odveč pričakovati. Igra bo dokaj dolga in izenačena, ker je za Špance ta tekma odločilnega pomena, vendar pa bo Olimpija na koncu tekmo dobila,“ je samozavestno trdi Vilfan.

Poškodba Markote velik minus

Žal pa je včeraj iz tabora Olimpije prišla tudi vest, da si je hrvaški košarkar Damir Markota poškodoval gleženj in na tekmi verjetno ne bo nastopil, kar lahko pomeni velik udarec za domače moštvo. „Poškodba je definitivno velik minus. Markota je bil namreč stalni član začetne peterke. To bo povzročilo neke premike v moštvu, vendar pa bo dobil priložnost nekdo drug v moštvu. Na koncu koncev je v športu tako in poškodbe prinašajo priložnosti za ostale igralce. Enostavno bodo njegov delež morali nadomestiti ostali košarkarji. Njegova poškodba ne bi smela oziroma preprosto ne sme preveč vplivati na igro danes,“ je še zaključil nekdaj odlični košarkar.