Igralci in strokovno vodstvo so imeli včeraj polna usta pohvalnih besed glede gostoljubja in pogojev za delo v tem koncu Slovenije, ki diha z nogometno reprezentanco, kar dokazuje razprodan stadion s 4100 sedeži (posebnost novega objekta je častna tribuna za golom, kot je bila nekoč na zastarelem Bežigradu), vstopnic pa bi zmanjkalo tudi, če bi bilo na njem prostora za 10.000 ljudi. Drevišnja tekma že spada v okvir praznovanja ob 90-letnici Nogometne zveze Slovenije, katere osrednji dogodek bo slavnostna akademija 3. decembra v Ljubljani, na katero bo prišel tudi predsednik Evropske nogometne zveze Michel Platini.

Slovenska ekipa je edini trening v popolni zasedbi opravila šele sinoči na pomožnem igrišču na Bonifiki, saj je kot zadnji komaj včeraj opoldne iz Berlina dopotoval Zlatko Dedič (odigral 60 minut za Bochum ob porazu proti Herthi z 0:2), sicer lokalni heroj in specialist za posebne gole, saj je odločil potnika na svetovno prvenstvo v Južni Afriki, dosegel prvi gol ob otvoritvi novega stadiona v Stožicah, zdaj pa si želi na enak način krstiti še Bonifiko. "Reprezentančne akcije novembra in februarja so vedno zgodba zase, saj smo selektorji srečni, če imamo popolno ekipo pol ure pred tekmo. Podobne težave ima večina reprezentanc. Vesel sem, da je Dedič zdrav in motiviran, tako kot vsi ostali," je bil po tradiciji zgovoren selektor slovenske vrste Matjaž Kek.

Kek ni skrival zadovoljstva zaradi maksimalno profesionalnega pristopa in želje po dokazovanju, kar najbolje razkriva primer kapetana Korena, ki želi kljub lažji poškodbi odigrati vseh 90 minut. Za slovensko reprezentanco je najuspešnejše leto, Kek pa bo skušal izenačiti še en rekord po številu zmag v vlogi selektorja. Dosedanji rekorder je Srečko Katanec z 18 zmagami, Kek jih je doslej na reprezentančni klopi zbral 17. "To je tekma, s katero bomo potrjevali, da dosežki v letošnjem letu niso slučajni. V skladu z našo filozofijo se bomo maksimalno potrudili. Lažje je bilo splezati tako visoko, kot bo na 15. mestu obstati. Zdaj bomo morali vložiti še več dela in energije za obrambo doseženih položajev, igralci pa so izjemno motivirani, saj želijo še višje. Njihova zavzetost mi daje še dodatno energijo za nadaljnjo delo. Za nove rekordne dosežke moramo biti še boljši in bolj stabilni, zato zaradi pomanjkanja časa ni primeren trenutek za eksperimentiranje. Dosedanji uspehi so plod kakovosti in trdega dela. V reprezentanci so zbrani najboljši nogometaši, ki jih trenutno premore Slovenija. Verjetno bi drug selektor izbral kakšnega drugega igralca, vendar jaz stoodstotno zaupam v tukaj zbrane fante," je dodal Kek in novinarski domišljiji prepustil izbiro začetne enajsterice.

Verjetna postava Slovenije: S. Handanovič, Brečko, Šuler, Cesar, Jokič, Radosavljevič, Koren, Birsa, Kirm, Novakovič, Matavž.