Kot je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedal prvi mož slovenske družbe Božo Emeršič, je imela aktualna krize svoje vplive tudi na slovenskem trgu, kar se zlasti pozna pri plačilni disciplini. Ob tem je dejal, da so se v družbi povsem strateško odločili, da v "suhih" letih v ospredje postavijo stabilnost zavarovalnice.

"Zato nismo več v letih velike rasti portfelja, velike rasti pobrane premije, res pa je, da je tudi slovenski trg v celoti iz bogatih, dvoštevilčnih rasti padel na stagnacijo. Letos v Sloveniji beležimo porast življenjskih zavarovanj za okoli triodstotne točke ter podobno rahel upad premoženjskih zavarovanj, potem ko je bilo lani ravno obratno," je dejal Emeršič. Ob tem je še povedal, da so po podatkih Slovenskega zavarovalnega združenja iz septembra trenutno po tržnem deležu z 1,62 odstotka na 10. mestu med 17 merljivimi subjekti v Sloveniji, na področju življenjskih zavarovanj pa peti.

V zvezi z letošnjim poslovanjem je Emeršič dejal, da pričakujejo podoben izkupiček kot v letu poprej, tako da so z doseženim glede na trenutne izzive za vse zavarovalničarje na trgu lahko zadovoljni. V letu 2009 je zavarovalnica Grawe zbrala za 35,3 milijona evrov premije.

Današnje novinarske konference se je udeležil tudi Otmar Ederer, predsednik nadzornega sveta družbe Grazer Weschelseitige Versicherung, pod okrilje katere sodi tudi Grawe. Kot je dejal, je bila odločitev, da na trge jugovzhodne Evrope vstopijo tako, da najprej ustanovijo družbo v Sloveniji, precej drzna, saj so bila poslovna tveganja povezana s to odločitvijo v tedanjem času relativno visoka.

"Licenco smo takrat dobili za celotno Jugoslavijo, po razpadu pa nam je ostala Slovenija. S postopnim vstopanjem na trge držav nekdanje Jugoslavije smo šele po 18 letih, ko smo prišli tudi na Kosovo, spet dobili tisto, za kar smo si prizadevali že leta 1990," je pojasnil Ederer in dodal, da so se nekdanja tveganja po zaslugi odličnih sodelavcev zdaj spremenila v priložnosti. Grawe v Sloveniji zdaj zaposluje skoraj 250 ljudi, sodeluje pa še z okoli 500 zunanjimi sodelavci.

Na vprašanje o tam, ali trenutno razmišljajo o kakšnih kapitalskih povezovanjih, je Ederer odvrnil, da so v zadnjih letih razmišljali tudi v tej smeri ter opravljali različne raziskave. V prihodnje nameravajo biti odprti za takšna povezovanja, če bodo na njihov naslov prišle ponudbe, saj slovenski trg vidijo kot pomembnega znotraj skupine.