Bila je ena od predavateljev, ki so v okviru kongresa o apiterapiji in kakovosti čebeljih pridelkov, ki je nedavno potekal v Ljubljani, predavali o privlačni temi - zdravljenju ran z medom. Dodaja, da so k temu pripomogli tudi zdravniki sami, ki neradi predpisujejo nelicenciranih zdravil in pripomočkov. Zato je po mnenju Cooperjeve treba farmacevtsko stroko spodbujati, da licencira več izdelkov iz naravnih sestavin, med drugim tudi iz medu. Dr. med. Ciril Triller iz Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani se strinja, da postajajo zdravila iz naravnih substanc vedno bolj dragocena pri zdravljenju ran, saj ima med tudi dobre antiseptične sposobnosti.

Raziskave kažejo, da v nasprotju z antibiotiki bakterije tudi po daljšem času zdravljenja ne postanejo odporne proti medu, pojasnjuje Cooperjeva. Dodatna pozitivna lastnost medu je tudi to, da raziskave za zdaj niso pokazale kakšnih negativnih stranskih učinkov.

Naraven, poceni, hiter in učinkovit

"Med je številka ena na svetu pri zdravljenju ran. Je naraven, poceni in rane se z medom celijo hitreje," dobre plati medu našteva dr. Yusoff Kamaruddin z Univerze v Maleziji, kjer so več let delali raziskavo o zdravilnih učinkih oblog za rane iz medu. Pri raziskavi je sodelovalo 44 bolnikov z različnimi kroničnimi ranami, ki se niso zacelile že vsaj tri mesece. Kot pravi Kamaruddin, ljudje s kroničnimi ranami zelo trpijo zaradi bolečin, rane se vnamejo, bolniki se morajo spopadati s smradom, ki nastane zaradi infekcije, poleg tega pa je zdravljenje teh ran pogosto zelo drago. K raziskavi so povabili bolnike, ki so svoje kronične rane poskusili pozdraviti že na druge načine, a niso bili uspešni.

"Že po štirih, petih dneh uporabe oblog iz medu so bile na rani uničene vse bakterije," so že prvi rezultati navdušili Kamaruddina, ki ob tem poudarja, da medene obloge niso samo pozdravile ran, ki jih konvencionalni in uveljavljeni medicinski postopki do takrat niso, temveč se je rana celila precej hitreje. O podobnih rezultatih poroča tudi Triller, ki je sodeloval pri raziskavi zdravljenja razjed na diabetični nogi z oblogami iz kostanjevega medu. Obloge so pozdravile kar 80 odstotkov vseh razjed.

Vsak med ni primeren za dajanje na rane

Cooperjeva pravi, da delovanje medu še ni v celoti pojasnjeno. Triller pa dodaja, da sestava medu spodbuja nastanek novega tkiva na rani in povrhnjice, ker med vsebuje fitokemične sestavine, ima malo hidrogenega peroksida in visoko koncentracijo sladkorja. Ravno velika vsebnost sladkorja dela med tako učinkovito protibakterijsko zdravilo, ki rano očisti infekcije. Med daje tudi vlažno in toplo okolje, ki je nujno za celjenje.

Vsak med ni primeren za zdravljenje ran, opozarja Cooperjeva, zato tistega, ki ga kupite v trgovini, ne dajajte na rane, temveč se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, ki vam bo svetoval, kateri preparati z medom na trgu so primerni in učinkoviti.