"Sezona se je začela dobro s tekmo v Švici, kjer sem bil v finalu. Potem so si sledile tekme druga za drugo, kar me je zelo utrudilo. Potem so prišle še druge stvari, ko sem kupoval stanovanje in nisem imel toliko časa za treninge," je dejal Klemen Bečan, ki se je z ženo iz Tržiča preselil v Rakek. "Vsega sem se naveličal in bil sem preveč utrujen. Proti koncu sezone se je stvar umirila, naredil sem nekaj dobrih treningov in rezultati so šli spet navzgor. Pri težavnosti sem prišel na prvo tekmo povsem nepripravljen, saj sem pred tem plezal samo kratke smeri. S finalom v Kranju sem dobro končal sezono," je dodal.

Končno so se mu pridružili nekateri novi obrazi, ki bodo sčasoma znali zaostriti konkurenco. V prvi vrsti sta to 17-letni mladinski svetovni prvak Jure Raztresen in 16-letni Domen Škofic, ki je s 14. mestom v Kranju debitiral v svetovnem pokalu. "Komaj sem že čakal, da pridejo tudi kakšni mulci, da je bolj zanimivo v coni in da si lažje skupaj ogledujemo smeri," se Bečan veseli sodelovanja s svojimi nasledniki.

Brez adrenalina nikakor ne zdrži. Poleg plezanja se navdušuje še nad gorskim kolesarstvom in skoki z mostu, ima pa tudi svojo bolj umirjeno stran, ko sprostitev išče v sprehodih v naravi. Tako je bilo tudi pred dvema letoma, ko je v Kranju slavil zmago, na dan tekme pa je odšel na sprehod v hribe in mirnost iskal med poležavanjem v travi. Med kariero je moral preplezati tudi številne neljube situacije. Najhujša je bila seveda tista, ko si je v prometni nesreči z motorjem zdrobil podplat in kar pol leta ni mogel stopiti na nogo.

Če želiš v športu mastno zaslužiti, potem športno plezanje zagotovo ni panoga za kaj takega. Nasprotno, saj je plezanje rezervirano izključno za velike entuziaste, ki morajo včasih požreti tudi to, da na državnem prvenstvu za prvo mesto dobijo 25 evrov in kozmodisk. Bečan namerava v športnem plezanju vztrajati še kar nekaj let, visoke načrte pa ima tudi v prihodnji sezoni: "Z leti sem postal pametnejši. Glavni cilj je svetovno prvenstvo, kjer bi bilo zelo dobro zmagati v vsaj eni kategoriji, če ne kar skupno. Motiviran sem še precej, saj sem ravno postal dober." V pripravah bo novo fizično in psihično moč iskal s plezanjem v naravi: "Plezal bom v skali in končno je prišel čas, ko bom tam lahko plezal, kakor jaz hočem. Mogoče bom odšel v Toskano, kjer sem odkril nekaj zelo dobrih plezališč, pa niti ni daleč. Bomo videli. Čisto odvisno od časa, vremena in kaj mi bo všeč."

V prihodnji sezoni bo v svetovnem pokalu na sporedu več tekem, a Bečan pravi, da se ne bo udeležil čisto vseh: "Odšel bom na tiste, za katere vem, da lahko dobro plezam, in na te bom šel pripravljen." Seveda bo znova vrhunec sezone domača tekma v Kranju, katero pa težko primerja z ostalimi prizorišči: "V Kranju je zelo dobra tekma, saj imajo organizatorji že vse utečeno in zelo dobro vedo, kaj se bo dogajalo. Zdi se mi super tekma, tudi publika je zelo dobra. Še vedno pa gre za tekmo in tudi če si v tujini, gledaš samo na smer in da boš odplezal čim bolje. Z vsem ostalim se ne obremenjujemo. Pridemo takrat, ko nam rečejo, tako kot tudi plezamo takrat, ko nam rečejo. Manj sprašuješ, boljše je."